Podgorica: Održan protest majki troje i više djece

Korisnice naknada za majke troje i više djece protestovale su danas ispred Skupštine Crne Gore protiv najavljenog ukidanja naknada od strane Vlade Crne Gore. Korisnice su poručile da će se boriti za svoja stečena prava i zatražile su utvrđivanje odgovornosti za pojedince i institucije koji su ih dovele u ovu situaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem protestu okupilo se oko 300 korisnica naknada. U znak podrške majkama, na protestu su se pojavili poslanici Demokratskog fronta i Demokrata, dok su podršku pružili i mladi iz Građanskog pokreta URA i Bošnjačke demokratske zajednice.

Početak protesta obilježen je zvižducima od strane okupljenih kada je jedna od korisnica za govornicom čestitala 11 godina crnogorske nezavisnosti.

Rosanda Peković, majka iz Bijelog Polja, kazala je da nakon tri mjeseca borbe za svoja prava, ponovo su pred Skupštinom da izraze protest.

„Ulica je zadnja instanca gdje moramo izlaziti i boriti se. Zloupotrebljen je Ustav. Napravljeno je nasilje nad 22 hiljade žena. Tražimo da se donose akt, kako bi se zaštitilo ono što se zakonom donese. Borimo se za svoje pravo, jer se niko drugi za nas ne može izboriti“, kazala je Peković.

Ona je poručila da korisnice traže da se vrati zakon po kome su stekle doživotnu naknadu, kao i utvrđivanje odgovornosti pojedinaca i institucija koje su odgovorne za ovu situaciju. Majke troje i više djece su zatražile i ostavke Vlade i sudija Ustavnog suda, zbog odluke da im se smanje naknade.
Majke su počele sa protestima 16. februara, nakon izglasavanja dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je međutim obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*