Federica Mogherini: Zapadni Balkan ključan za sigurnost EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da je Zapadni Balkan region koji je ključan za EU kada je u pitanju sigurnost, prevencija radikalizacije, kao i upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Upitana na konferenciji za novinare u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, rekla je da će razgovarati o intenziviranju saradnje među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU.

“Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu, u kojem je u posljednje vrijeme bilo poteškoća…, i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana. Uvijek je dobro sastati se i razmijeniti mišljenja”, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Dodala je da se ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jer je taj region već dio Evrope, već da je riječ o perspektivi EU.

Mogherini će se sastati danas u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, kako bi ocijenili situaciju u regionu.

Na nezvaničnoj radnoj večeri će biti predsjedavajući Vijeća ministara Bih Denis Zvizdić, premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama i Kosova Isa Mustafa. Makedoniju će predstavljati mandatar za sastav vlade i lider SDSM-a Zoran Zaev.

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana s visokom predstavnicom Mogherini.

Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 sati.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*