Sjeverna Koreja ispalila projektil Scud u more

Sjeverna Koreja je ispalila pojektil kratkog dometa te tako izvjela treći uspješan test u svega tri sedmice, javlja BBC.

Projektil Scud je letio oko 450 km prije nego je pao u japanske vode, nakon čega je uslijedio protest japanske vlade. Posmatrači su saopćili da test pokazuje napredak Sjeverne Koreje u razvoju projektila koji mogu nositi bojeve glave. Sjevernokorejske vlasti prkose UN-ovoj rezoluciji kojom se zabranjuju sve aktivnosti koje se odnose na nuklearni program i projektile, tako da su testiranja učestala u posljednjih nekoliko mjeseci.

Američka pacifička komanda je saopćila da je projektil ispaljen iz Wonsana u Sjevernoj Koreji, nakon čega je letio šest minuta prije nego je pao.

Šef kabineta japanskog sekretara Yoshihide Suga je novinarima rekao da je projektil pao između japanskih otoka Sado i Oki, a to je japanska ekonomska zona.

Glasnogovornik južnokorejske vojske je kazao da je projektil dostigao visinu od 120 km te da traju analize određenog broja projektila, što pokazuje da je Sjeverna Koreja možda ispalila i više od jednog projektila.

Lansiranje je uslijedilo dan nakon što su državni mediji Sjeverne Koreje najavili testiranje novog protuavionskog sistema te objavili fotografiju lidera Kima Jong-una koji je posmatrao testiranje.

Sjeverna Koreja ima velike zalihe Scud projektila kratkog dometa, koje je razvio bivši Sovjetski savez. Modificirane verzije Scud projektila imaju domet od 1.000 km.

Prethodna dva testa su se odnosila na projektile srednjeg i velikog dometa, a bila su uspješna.

Tokom prvog testa je lansiran projektil koji može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Eksperti vjeruju da Sjeverna Koreja napreduje u razvoju interkontinentalnog balističkog projektila koji može pogoditi ciljeve u SAD-u. Jong-un trvrdi da je oružje potrebno kako bi bilo odgovor na američku agresiju.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*