“Treći raj” 2. juna u Sarajevu, Ambasada Italije realizuje umjetnički performance u partnerstvu sa Artz Produkcijom

Umjetnički performance “TREĆI RAJ”, italijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta biti će održan 02.juna.2017.godine u Sarajevu.

Ambasada Republike Italije u BiH je pozvala maestro Pistoletta, dokazanog prijatelja SA i BiH koji je bio prvi umjetnik svjetskog glasa koji je donirao djelo za Kolekciju Ars Aevi, učinivši time da se SA i BiH ucrtaju nanovo na svjetsku mapu savremene umjetnosti. Nakon obilaska niza gradova širom svijeta, u posljednjih 10 godina najviše posvećen čovječanstvu u njegovoj ukupnosti i ne samo umjetnosti, maestro je prihvatio  poziv Ambasade, istoga dana kada ga je primio.U poodmaklim godinama života ne odustaje od ideje da svijet može biti ljepši i da konflikt, naizgled imanentan ljudskoj rasi, ne mora biti zadata kategorija zauvijek.

Lectio magistralis (predavanje), koje će održati umjetnik, trebala bi se desiti u amfiteatru Doma mladih u 12:00h, a sam performance, neposredno nakon toga, oko 14:00h, na platou KSC Skenderija. Odabir mjesta, osim prostranosti potrebne za ovakav događaj, simbolički je dvostruko važan, najprije radi asocijacije na ZOI u Sarajevu, kada su najljepše slike naše zemlje odaslane u svijet, kao i zbog činjenice da KSC ugošćuje Kolekciju Ars Aevi, umjetnikov drugi dom. Učesnici performansa iz Tuzle, će zajedno sa učesnicima iz Sarajeva, Banja Luke I Mostara, napraviti Pistolettov simbol “Trećeg raja” na platou Skenderija.Pomenuti događaj Ambasada realizuje u partnerstvu sa Artz Produkcijom. 

 

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*