Hahn: Jedinstveno tržište ekonomski će ojačati regiju

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) podržao je u četvrtak u Beogradu ideju o formiranju jedinstvenog tržišta u regiji, ocijenivši da bi se time unaprijedila ekonomska efikasnost regije s 20 miliona ljudi.

“Prvi put sada kažem da je to sjajna ideja koja je potekla iz regije. Trebamo unaprijediti saradnju, ići korak dalje ka integracijama. Ako bilo tko smatra da ta inicijativa može ‘skrenuti’ europsku perspektivu regije, griješi”, rekao je Hahn na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem,  koji je i iznio ovu ideju.

Han je poručio da ideja o ekonomskoj integraciji ne znači udaljavanje regije od EU, već da se stvara “suprotna slika”, navodi Hina.

“Radi se o pripremi regije za buduće pristupanje Uniji i jedinstvenom tržištu, tako da ta ideja ima puno smisla”, rekao je Hahn.

Visoki europski dužnosnik ocijenio je da “ekonomski fragmentirana regija” nije naročito atraktivna za inozemna ulaganja.

“Ako stvorimo zajedničko tržište, to će samo pojačati privlačnost regije… To znači stvaranje novih radnih mjesta, novih mogućnosti”, poručio je Hahn, ocijenivši da bi se time ojačala gospodarstva svih zemalja i “povećala njihova i politička i ekonomska otpornost”.

“Naš zajednički cilj su mir, stabilnost i prosperitet i u tom smislu, iako se to možda nekome ne sviđa, Srbija ima ključnu ulogu. Srbija je najveća zemlja u regiji i zato ima posebnu odgovornost”, rekao je Hahn.

On je ocijenio kako u regiji “postoje neiskorišteni potencijali i brojne prilike”, navodeći da je “stopa rasta veća nego u Uniji”, te da je “zato važno biti fokusiran na to”.

“Nije sve u prošlosti, ne treba gledati u prošlost nego u budućnost – a to je bolji životni standard, bolji uvjeti života… A to možemo postići samo ako radimo zajedno”, poručio je Han.

Njemački plan nije zamjena za EU

Na pitanje je li njemački plan “Berlin plus” za zapadni Balkan zamjena za članstvo u EU-u, Hahn je naglasio da nije, istaknuvši kako taj plan “pokazuje snažnu posvećenost EU-a, posebno Njemačke”, budućim ulaganjima i angažmanu u regiji.

Han je izrazio nadu da će dva nova pregovaračka poglavlja Srbije s EU-om biti otvorena na sljedećem sastanku u Bruxellesu, te da će se tijekom iduće godine nastaviti s otvaranjem novih poglavlja.

Zahvaljujući u ime Srbije “za svaku pomoć dobivenu od EU-a”, Vučić je naglasio i da je Unija najznačajnije tržište za Srbiju.

Vučić: Najviše investitora iz EU
“Iz EU-a dolazi najveći broj investitora, 67 posto izvoza robe ide na tržište EU-a i najveći broj ulagača su iz zemalja EU-a”, rekao je Vučić.

Novi srbijanski šef države prijedlog o ekonomskom jačanju regije objasnio je pojedinačno malom ekonomskom snagom pojedinih država.

“Danas sam ponovo otvorio temu o stvaranju jedinstvene ekonomske zone jer mi smo svi mali”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se zahvalio Hanu na preporuci da se otvore nova poglavlja i istaknuo nekoliko zadataka koji očekuju Srbiju, među ostalim – nastavak eurointegracija, te “otvaranje unutarnjeg dijaloga o ustavnim promjenama i odnosa prema Kosovu”

“To pitanje (Kosova) ne smije biti prožeto mitskim pristupom, niti se može rješavati po principu ‘lako ćemo’ odreći se svega što nam pripada”, rekao je Vučić, koji je, prvih dana nakon preuzimanja dužnosti šefa države najavio otvaranje nacionalnog dijaloga o promjenama ustava i o Kosovu, koje se u preambuli najvišeg pravnog akta Srbije spominje kao njezin neotuđivi dio.

Dačić: Prioritet ulazak u EU

Johanes Han se ranije jutros sastao i s prvim potpredsjednikom srbijanske Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem koji je u razgovoru istaknuo “da su ulazak u EU i regionalna stabilnost jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije”.

Dačić je naglasio da je cilj Srbije i zapadnog Balkana ulazak u EU, i da se “taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima naprijed, a ne zapaljivim izjavama koje vraćaju u prošlost”, priopćeno je iz Dačićeva ureda.

U saopćenju je naglašeno i da jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije ostaje regionalna stabilnost, uz poruku da će “Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan poticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*