Teheran: Broj žrtava povećan na 22, poznati identiteti napadača

Iranska državna televizija objavila je da je broj poginulih u jučerašnjim napadima u Teheranu povećan na 22, uključujući i petoricu napadača. Ranjene su 52 osobe.

Iransko ministarstvo za obavještajne poslove objavilo je indentite napadača za koje se tvrdi da su izveli jučerašnje napade u glavnom gradu Teheranu.

U saopćenju iz ministarstva objavljene su fotografije pet napadača koji su smrtno stradali tokom napada na iranski parlament i mauzolej bivšeg iranskog vjerskog vođe ajatolaha Homeinija. Navedeno je kako su napadači pripadnici terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolija.

Naglašeno je također kako je pet navedenih napadača nakon pristupanja ISIS-u učestvovalo u napadima na Mosul i Raku.

Jučerašnje napade izveli Kayyum, Abu Jihad, Ramiyn, Seriyas i Feridun, a kako ne bi bila nanesena šteta njihovim porodicama, nisu objavljena njihova prezimena, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, u prijestolnici Irana juče se odvijala prava drama nakon što su naoružani napadači upali u iranski parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija. Napadači su, obučeni  u ženskoj odjeći i  opremljeni “kalašnjikovima”, pištoljima i samoubilačkim pojasevima, otvorili  vatru u parlamentu, nakon čega je uslijedila eksplozija. U drugom napadu u mauzoleju došlo je do pucnjave i eksplozije. Broj ubijenih u dva napada u za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, porastao je na 22, dok je više od 50 ljudi ranjeno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*