Završena još jedna međufaza pripreme odgovora na upitnik EK

Komisija za evropske integracije u sistemu koordinacije procesa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju usaglasila je smjernice za rad radnih grupa za evropske integracije na tehničkoj finalizaciji odgovora na upitnik Evropske komisije.

Time je završena još jedna međufaza pripreme odgovora na upitnik.

Smjernicama su utvrđeni osnovni pravci djelovanja radnih grupa prilikom tehničke finalizacije odgovora, te način na koji će nadležne institucije u skladu s njihovim internim procedurama verifikovati objedinjene i prevedene odgovore na upitnik, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Evropska komisija Bosni i Hercegovini 9. decembra 2016. godine uručila je Upitnik s 3.242 pitanja.

Iako je tada Odluka o sistemu koordinacije bila usvojena, tijela u njegovom sastavu trebalo je oformiti i izraditi provedbene akte, što je nakon nekoliko mjeseci i okončano.

U međuvremenu je Direkcija u opštoj koordinativnoj ulozi počela realizaciju odgovaranja na upitnik. U decembru 2016. godine Direkcija je organizovala 35 sastanaka za 35 poglavlja iz upitnika EK s predstavnicima nadležnih institucija.

Svjesna činjenice da će u okviru ovog posla biti pripremljen izuzetan obim materijala i da je potrebno olakšati komunikaciju između institucija na svim nivoima vlasti u BiH, Direkcija je izradila Informacioni sistem za pripremu odgovora na pitanja iz Upitnika EK.

Do 31. januara 2017. godine sve nadležne institucije, izuzev institucija Republike Srpske su dostavile doprinose za pripremu cjelovitog odgovora BiH. Republika Srpska je javnost obavijestila da je pripremila doprinose, ali ih nije učinila dostupnim posredstvom informacionog sistema.

Direkcija je nakon toga, u saradnji s nadležnim institucijama radila na kvalitativnom unapređenju dostavljenih odgovora s ciljem da ih radne grupe nakon uspostave mogu tehnički finalizirati.

Uspostavom tijela u sistemu koordinacije i usvajanjem svih neophodnih dokumenata kreirani su uslovi da radne grupe počnu s radom.

Direkcija još jednom naglašava da je kvalitet odgovora mnogo bitniji od brzine odgovaranja, što je sadržano i u metodološkim uputama Evropske komisije u upitniku, kao i da su svi rokovi u ovom procesu okvirni i interni, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*