Hrvatska: Počelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave i čitanjem imena poginulih i nestalih u vojno-policijskoj akciji ”Oluja”na kninskoj tvrđavi počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice ”Oluje”.

Prvi put na svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su pročitana imena 198 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji i jednog nestalog u toj akciji.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši vrijeme kada su na današnji dan prije 19 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena oslobodilačka vojno-policijska operacija “Oluja”.

Nakon podizanja zastave na tvrđavi, Knin je preletjelo pet MIG-ova, od kojih su četiri nedavno bili na remontu u Ukrajini.Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95″ na Trgu Ante Starčevića, gdje će biti održana i središnja proslava.

Današnja svečanost, koja je jutros počela tradicionalnom budnicom ulicama grada, poslije središnje svečanosti kod spomenika nastavit će se mimohodom pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruženja, te državnih čelnika ulicama grada do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, u kojoj će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

U poslijepodnevnim satima održat će se program “Branitelji za branitelje” u parkovima i Ulici Franje Tuđmana.

Na stadionu NK Dinara kasno poslijepodne odigrat će se nogometna utakmica veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u “Oluji”, protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora.

U večernjim satima bit će priređena donatorsko-aukcijska prodaja slika u organizaciji Grada Knina i Kninskog muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, a cjelodnevni program završava večernjim koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana na Trgu Ante Starčevića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*