Erbil, Irak - 13. juni 2017: Najmanje dvije osobe su umrle, a 825 izbjeglica iz Mosula hospitalizirano je nakon što su se sinoć otrovali hranom koju su jeli za vrijeme iftara, večere kojom muslimani prekidaju dnevni post tokom mjeseca ramazana. Zbog velikog broja pacijenti su smješteni kako u bolnicu tako i u dvorište bolnice. ( Hemn Baban - Anadolu Agency )

Irak: Nakon masovnog trovanja hranom u tri kampa umrle dvije osobe, hospitalizirano 825 izbjeglica

Najmanje dvije osobe su umrle, a 825 izbjeglica iz Mosula hospitalizirano je nakon što su se sinoć otrovali hranom koju su jeli za vrijeme iftara, večere kojom muslimani prekidaju dnevni post tokom mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner Erbila Nevzad Hadi je saopćio kako je do masovnog trovanja ljudi došlo u izbjegličkim kampovima Hasan Sham, Hazir i U2 koji su smješteni na oslobođenom istočnom dijelu Mosula.

“Izbjeglice su otrovane hranom koju je sponzorirala jedna humanitarna organizacija, a pripremio jedan restoran u centru Erbila“, kazao je Hadi.

Ističući kako su sinoć u te kampove poslane 42 ekipe hitne medicinske pomoći, guverner Hadi je kazao kako je u više bolnica u Erbilo hospitalizirano najmanje 825 osoba.

Među zatrovanima su većinom žene i djeca, a protiv vlasnika restorana koji je spremio spornu hranu za iftar je pokrenuta istraga.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*