London: Najmanje 17 stradalih u požaru, potraga nastavljena

Nastavlja se danas potraga za mogućim nastradalim u požaru koji je uništio zgradu u Londonu i u kome je prema dosadašnjem bilansu poginulo najmanje 17 osoba. Gradonačelnik Londona Sadik Kan je u saopštenju sinoć preko Fejsbuka izrazio strahovanje da bi broj mrtvih mogao da se poveća.

Stanari ove 24-orospratnice sa socijalnim stanovima doveli su u pitanje kako je vođena zgrada i istraga o uzroku požara treba da ustanovi moguću odgovornost za požar.

Požar u zgradi od 120 stanova u luksuznoj četvrti Kensington-Čelsi, blizu mondenskog kvarta Noting Hil u zapadnom Londonu, izbio je nešto poslije ponoći u utorak i prema navodima svjedoka širio se velikom brzinom. Od 78 hospitalizovanih, 18 je u kritičnom stanju, a još mnogi se vode kao nestali, zbog čega se strahuje da bi broj mrtvih mogao da se poveća.

Sada se vodi kompleksna operacija potrage koja će trajati više dana, rekao je komandant londonske policije Stjuart Kandi, koji je rekao da ne očekuje da će biti pronađeno još preživjelih.

Glenfel kula, sagrađene 1974. godine, gotovo cijela je izgorila. Juče tokom dana plamen je još bio vidljiv u nekim dijelovima zgrade i šefica londonskih vatrogasaca rekla je da nije nikad vidila požar tih razmjera. Stručnjaci su ocijenili da zgradi ne prijeti da se sruši a inženjeri sada provjeravaju njenu konstrukciju.

Uzrok požara je i dalje nepoznat ali među stanarima, koji ukazuju na brojne ponovljene propuste u održavanju zgrade, raste bjes.

Predsjednik skupštine stanara zgrade do prošlog oktobra rekao je da je 90 posto stanara potpisalo peticiju krajem 2015. da se žale na loše održavanje zgrade od strane za to zadužene kompanije.

Javna kompanija KCTMO, koja upravlja tim soliterom, saopštila je da je upoznata sa problemima koje su odavno prijavili stanari, i dodala da je prerano da se spekuliše o uzrocima požara.

Kompanija Rajdon (Rydon) je saopštila da je na zahtjev londonskih opština Kensington i Čelsi prošle godine renovirala zgradu u radovima koji su koštali 10 miliona eura, i koji su prošli sve obavezne kontrole oko požarnih i sigurnosnih propisa.

Po mišljenju nekih stanara, jeftina plastika koja je upotrebljena u oblaganju zgrade razlog je brzog širenja vatre.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*