Sutra drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, angažovano 50.000 policajaca

U Francuskoj će sutra biti održan drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Pravo glasa ima oko 46 miliona registrovanih birača, a na birališta u prvom krugu izbora nije izašlo 51,29 posto njih. To je najveća apstinencija birača još od izbora održanih 1958. godine.

Izbori u Francuskoj koncipirani su tako da se u 566 izbornih jedinica bira isto toliko parlamentarnih zastupnika, a 11 zastupničkih mjesta bira se u izbornim jedinicama u prekomorskim regijama Francuske. U izbornim jedinicama u kojima u prvom krugu niti jedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu će biti održan i drugi krug naredne nedjelje, a tek tada će biti poznat konačni ishod i omjer snaga u najvišem zakonodavnom tijelu Francuske.

Drugi krug izbora bit će održan tokom vanrednog stanja koje je proglašeno u zemlji. U oko 69.000 biračkih mjesta bit će angažovano oko 50.000 policajaca, vojnika i žandarmerije.

Biračka mjesta će biti otvorena u 8 sati, a zatvorena, u malim mjestima u 18, a velikim u 20 sati.

Prema rezultatima prvog kruga izbora, politička opcija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, odnosno savez LREM-a i MODEM-a osvojio je 32,32 posto glasova, što bi mu trebalo biti dovoljno da u konačnici dobije između 390 i 430 mandata u skupštini koja broji ukupno 577 zastupnika.

Savez koji predvodi donedavno vladajuća Socijalistička partija je osvojio svega 9,51 posto glasova i dobit će između 22 i 32 zastupnika u Nacionalnoj skupštini.

Uporedo s tim, radikalno desničarski Nacionalni front je na izborima nastupio samostalno i osvojio 13,2 posto glasova, što bi mu trebalo donijeti između 5 i 15 zastupničkih mandata.

Radikalna ljevica Jean-Luca Melenchona osvojila je 11,2 posto glasova i mogla bi osvojiti ismeđu 11 i 21 zastupničko mjesto.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*