Entiteti moraju da se dogovore oko trase puta Sarajevo – Beograd

Danas je u Sarajevu održan sastanak entitetskih i državnog ministar prometa i komunikacija u cilju usaglašavanje trase puta Sarajevo – Beograd čija se gradnja najavljuje u proteklih nekoliko mjeseci, međutim još uvijek nije usaglašena trasa puta.

“Mi iz Federacije imamo dva riješenja. Jedan je da povežemo Sarajevo i Beograd preko Žepca, Tuzle i Bijeljine “, rekao je Denis Lasic ministar prometa i komunikacija FBiH

Ako moramo da idemo preko Višegrada onda neka se ide preko Goražda. Srbija je već počela da gradi da put do Vardišta zbog čega će po svemu sudeći put ići do Vardista. Samo je pitanje kojom trasom – dodao je Lasić.

“Jedna od varijanti je preko Pala, Sokoca do Vardišta, sada nismo mogli da donesemo odluku. Obje varijante su dobre”, rekao je Nedjo Trninic resorni ministar iz RS-a

“Usaglasili smo se da cemo uključiti entitetske premijere na nas sljedeći sastanak”, rekao je državni ministar Ismir Jusko.

On je dodao da ce u cijeli slučaj biti uključen i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Turska finansira ovaj projekat ali jos uvijek nema informacija da li se radi o kreditu ili koncesiji. Ne zna se ni koliko novca ima.

“Pitali smo, rekli su nam da će da podrze bilo koji projekat za koji se mi odlučimo”, rekao je Jusko.

Ministri su saglasni da entiteti treba da se dogovore kojim putem će se poći.

“Entiteti ce vraćati kredite ako to bude krediti, zato entiteti i treba da se dogovore”, rekao je Trninić..

Jusko je pojasnio da turska strana nema uslov do kada treba da se donese odluka.

Sljedeci sastanak na kome ce prisustvovati i predstavnici EU koja će da izradi projektnu dokumentaciju. Sastanak ce se odrzati do 20 jula.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*