Danas primopredaja komande nad Štabom NATO-a Sarajevo

Brigadni general Žizel Vilc (Giselle M. Wilz)  danas će u hangaru za helikoptere u Kampu Butmir predati komandu nad NATO Štabom Sarajevo novom komandantu, brigadnom generalu Robertu Hjustonu (Robert  M. Huston).

Tim povodom, admiral Michelle Howard, komandant Savezničke komande združenih snaga u Napulju, pozvao je predstavnike medija da prisustvuju svečanoj ceremoniji, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš  jučer se  zahvalila dosadašnjem komandantu brigadnom generalu   Žizel Vilc na snažnoj podršci i pomoći koju je štab NATO-a u Sarajevu pružao Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH te izrazila nadu da će saradnja s generalom Hustonom u narednom periodu također biti sadržajna i intenzivna.

– Ove dvije godine mandata su bile su jako uspješne i smatram da smo timskim radom značajno doprinijeli unapređenju sistema odbrane, a s obzirom da je članstvo u NATO-u naš vanjskopolitički cilj, jako nam je važna uloga komandanta štaba NATO-a u Sarajevu – istakla je Pendeš.

Izrazila je zahvalnost NATO-u što vrlo odgovorno bira rukovodno osoblje, a to pokazuju dosadašnji rezultati u svim procesima saradnje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i štaba NATO-a, posebno ističući proces knjiženja perspektivne vojne imovine u kojem je NATO u Sarajevu do sada pružio vrlo značajnu podršku.

Generali Wilz i Huston su naglasili opredjeljenje za pružanje podrške NATO-a u Sarajevu za saradnju u oblasti odbrane, a posebno u oblasti integriteta i ljudskih resursa Oružanih snaga BiH, a sve u cilju što bržeg pristupa BiH Akcionom planu za članstvo BiH u NATO (MAP), saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*