Završen 12. Dubrovnik Forum

Dubrovnik Forum koji je ove godine održan pod nazivom “Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u Jugoistočnoj Europi”, završen je danas.

Sigurnost i stabilnost Sredozemlja, privreda i očuvanje okoline, kao i interkulturalni dijalog, obrazovanje i mladi bile su teme 12. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum prenijeli su mediji.

Težište rasprava na ovogodišnjem Forumu koji su otvorili premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, bilo je Jadransko-mediteransko područje koje je geografski povezano, a ujedno je i razmeđe Bliskog Istoka, sjeverne Afrike i Evrope.

Govornici su sudjelovali u tri panela, od kojih se prvi bavio zajedničkim izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i susJednim područjima izloženima izazovima migracije, ratovima i sukobima, radikalizacije, terorizma i ekstremizma.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović koji je učestvovao na okruglom stolu Foruma na temu “Mir, sigurnost i stabilnost”, po završetku skupa je rekao novinarima da su prijetnje kao što su migracije i terorizam transnacionalne i da je suočavanje s njima moguće samo ukoliko države sarađuju.

Božinović je istakao da su na panel o sigurnosti došli vrlo uvaženi gosti iz SAD, evropskih zemalja, iz Ruske Federacije, Izraela.

Postoje određene razlike u pristupu, ali svi su saglasni o potrebi veće saradnje, rekao je hrvatski ministar i dodao da se u to mogu na višem nivou uključiti organizacije kao što su Evropska unija i NATO.

Prvi potpresJednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u Dubrovniku da je važno da svi u regionu budu spremni da traže zajedničke interese, da postoji dijalog i da se traži zajednički pogled na budućnost, saopšteno je u Beogradu.

Drugi panel pod nazivom “Privreda, međupovezivost i okolina: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju”, raspravljao je o privrednim projektima, posebno o tome kako iskoristiti mogućnosti za nove pomorske i avio-veze koje mogu podstaći trgovinu i turizam i poboljšati komunikaciju među narodima.

“Ulaganje u mlade ulaganje je u sigurnost”, bio je moto trećeg panela pod nazivom “Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladež”, koji je moderirala potpredsJednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova, Marija Pejčinović Burić.

Panelisti na ovogodišnjem dubrovačkom skupu bili su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja regiona ili njihovi zamenici, naučnici iz političkih i mirovnih centara, a među njima i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, glavni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović i predstavnici Evropske komisije i OECD-a.

Ovogodišnji Dubrovnik Forum održan je dan poslije završnih sastanaka Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Oba ta politička foruma su završena porukom o potrebi uključenja svih država Balkana u Evropsku uniju, onih koje su već stekle status kandidata, kao i onih koje tome teže, jer je članstvo u EU jamstvo održavanja dugotrajnog mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Dubrovačka spoljnopolitička konferencija počela je kao “Kroacija samit”, a 2013. godine promenila je naziv u “Kroacija Forum”. Od 2016. naziva se “Dubrovnik Forum”.

Prvi skup održan je pod nazivom “Zaokruživanje evropske južne dimenzije: vrednosti koje nas povezuju” u doba kad je Hrvatska tek počela pregovore o prijemu u EU.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*