Gulen: Neću pobjeći iz SAD-a kako bi izbjegao izručenje

Fethullah Gulen, imam sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koga Turska optužuje za orkestriranje prošlogodišnjeg propalog puča, izjavio je kako ne planira pobjeći iz Sjedinjenih Država i da će prihvatiti na izručenje, ukoliko Washingtion pristane na zahtjev Ankare da ga izruči.

U intervjuu u svom ograđenom sjedištu u planinama Pocono u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, Gulen (79) je negirao navode Vlade Turske iz februara da se priprema da ode u Kanadu kako bi izbjegao izručenje.

“Te glasine uiopće nisu tačne”. Ako Sjedinjene Države smatraju primjerenim da me izruče, otišao bih u Tursku”, kazao je Gulen Reutersu.

Predsjednik Tayyip Erdoan i Vlada Turske optužuju Gulena da je orkestrirao pokušaj puča u julu prošle godine, tokom koga su odmetnuti vojnici preuzeli komandu nad tenkovima i borbenim avionima, bombardujući parlament i i pokušavajući da otmu ili ubiju Erdogana. Više od 240 ljudi poginulo je u nasilju.

Turska ambasada u Washingtonu odbila je komentirati Gulenove posljednje izjave, dok Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentarom.

Erdoan je izjavio u maju da će insistirati “do kraja” na turskom zahtjevu za izručenje Gulena, koji negira svaki pokušaj vojnog udara. Ostvaren je, međutim, mali ili nikakav konkretan napredak u razmatranju turskog zahtjeva.

Američki zvaničnici privatno su izjavljivali da, iako je Erdoan direktno apelovao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da riješi to pitanje, Turska tek treba da dokaže da ima dovoljno dokaza kako bi djelovalo američko ministarstvo pravde.

To pitanje velika je sporna tačka u odnosima između dvije NATO saveznice.

Gulen je izjavio kako se nada da Trumpova administracija neće dopustiti njegovo izručenje, posebno nakon odlaska bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, zvaničnika Bijele kuće koji je podnio ostavku samo nekoliko sedmica nakon Trumpove inauguracije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*