Merkel: Balkan se polako, ali sigurno kreće ka EU

Prvi ljudi Italije, Paolo Gentiloni, predsjednik Vijeća ministara, Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, imali su dugi razgovor, prije Samita “Zapadni Balkan – Evropska unija”.
Susret lidera tri najjače evropske ekonomije održan je na jednom brodu usidrenom u luci Trst, u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga i objekata gdje se Samit održava.

Kako su prenijeli novinarima, čelnici Italije, Francuske i Njemačke saglasni su da Evropa mora biti jača.

Sva tri lidera potvrdili su još jednom punu podršku ulasku zapadnog Balkana u EU. No, Balkan je bio usputna tema. Macron, Gentiloni i Merkel najviše su razgovarali o migrantskoj krizi koja teško pogađa Italiju.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka, u tom su smislu obećali punu podršku Italiji i sasvim konkretnu solidarnost.

Gentiloni je, pak, u svom obraćanju novinarima, nakon sastanka na brodu, rekao da, kada je Balkan u pitanju, EU ima jasan i čvrst stav.

– Kohezivna i jaka EU doprinijet će stabilnosti i miru, posebno na Balkanu – poručio je italijanski premijer.

Merkel je, pak, istakla svoje zadovoljstvo da se Balkan “polako ali sigurno kreće ka EU”.

– Iz vlastitog iskustva znamo koliko je bitna politička stabilnost. Sve evropske zemlje su u ekonomskom razvoju, ali sada moramo uraditi više – poručila je ona.

Predsjednik Macron, pak, najavio je da će se i u narednim mjesecima dosta razgovarati o Balkanu.

– Čast mi je biti na ovom Samitu. Mi ćemo u mjesecima pred nama napraviti dosta novih važnih koraka. Moramo ponovo naći Evropu. Jedna od stvari na kojoj radimo je i revitaliziranje projekta proširena EU – dodao je Macron.

 

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*