Jerusalem: Preminula dva policajca ranjena u oružanom napadu

Dva policjaca ranjena jutros u oružanom napadu u Jerusalemu podlegla su povredama, izjavio je šef izraelske policije Roni Ashleih, prenose izraelski mediji.

Tri policajca ranjena su u tom napadu, a za dvojicu je izraelska hitna pomoć Crveni Davidov štit (Magen David adom) najprije rekla da su u kritičnom stanju, dok je treći zadobio lakše povrede. Sva trojica napadača su potom ubijena.

Izraelska bezbjednosna služba Shin bet ih je identifikovala kao Muhameda Ahmeda Jabarina (29) , Muhameda Hameda Abd al-Latifa Jabarina (19) i Ahmeda Afdala Jabarina(19), dodavši da ni jedan ranije nije imao bezbjednosne prekršaje.

Oni su otvorili vatru na policajce u blizini Lavlje kapije u jerusalemskom starom gradu i potom pobjegli u pravcu obližnjih džamija. Policajci su ih gonili i ubili, saopštila je policija. Kraj njihovih tijela su nađene dvije puške, pištolj i nož.

Priveden jerusalemski muftija

Izraelska policija privela je danas jerusalemskog muftiju Seyha Muhammeda Huseynija, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) njegov sin Omer.

Pripadnici izraelske policije ubili su jutros tri Palestinca za koje tvrde da su pokušali izvesti oružani napad u krugu džamije Al-Aksa u Jerusalemu. Džamija Al-Aksa je zatvorena i u njoj danas nije obavljen džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom.

“Izraelska policija je privela Seyha koristeći silu i odvela ga na nepoznato mjesto”, kazao je Omer Huseyni.

Ustvrdio je da je njegov otac priveden kada je došao do vrata El-Esbat u Al-Aksi gdje su se okupili Palestinci da klanjaju džuma-namaz.

Zidine Starog grada se nalaze unutar kompleksa Al-Aksa, a Palestinci su džuma-namaz klanjali izvan kompleksa, na ulici.

Nakon namaza uzvikivali su tekbir, ali i slogan: “Našu dušu i krv žrtvujemo za tebe Al-Aksa”. Nakon toga su se bez incidenata i razišli.

Abbas i Netanyahu razgovarali telefonom

Palestinski predsjednik Mahmmud Abbas telefonirao je danas izrelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i osudio napad trojice Palestinaca u jerusalemskom starom gradu u kome su ubijena dva izraelska policajca i napadači.

Dvojica lidera su u tom rijetkom telefonskom razgovoru diskutovala o situaciji u Jerusalemu, a Abbas je izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije napetosti, prenijela je zvanična palestinska novinska agencija WAFA. Abbas i Netanyahu inače skoro da i nemaju direktnog kontakta. “Predsjednik je izrazio snažno odbijanje i osudu incidenta koji se dogodio pred džamijom Al Aksa, kao i odbacivanje svih nasilnih incidenata svake strane posebno na mjestima za molitve”, prenijela je WAFA.

Abbas je također pozvao Netanyahua da otvori sveto mjesto na kome se nalazi Al Aksa, zatvoreno za posjetioce i desetine hiljada muslimanskih vjernika nakon napada.

Netanyahu je obećao da će status quo na tom mjestu biti očuvan u nastojanju da odagna brige muslimana koji upravljaju džamijama Kupolom na stijeni i Al-Aksa, prenio je AP. Na osnovu statusa quo muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole.

Džamija Al-Aksa je zatvorena, a policija je saopćila da u njoj danas neće biti obavljen džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom.

Direktor kompleksa džamije Al-Aksa Omer Kisvani za AA je kazao kako je po prvi put od 1969. godine na ovamo u džamiji Al-Aksa zabranjeno obavljanje džuma-namaza.

“Ovo je zaista vrlo opasan korak. Ovo je otvoren napad na vjersku slobodu i slobodu obavljanja molitve”, rekao je Kisvani, te dodao:

“Jutros oko sedam sati dobili smo informaciju da je izraelska policija ubila tri palestinska mladića. Policija je nakon toga zatvorila džamiju Al-Aksa, te saopćila kako danas neće biti moguće obaviti džumu-namaz. Okupacione snage zbog navodnih mjera sigurnosti sprečavaju nas u obavljanju namaza. Ne znamo šta se trenutno dešava u džamiji Al-Aksa.”

Kisvani dalje navodi kako se u džamiji trenutno nalazi policija, izraelski zastupnici te ministar za javnu sigurnost.

“Nije nam poznato šta konkretno rade unutra. No, za sve što se desi odgovoni su izraelski okupatori. Izrael koristi ovu situaciju i na taj način planira izmijeniti strukturu džamije Aksa. Ekstremno-desničarska izraelska vlada sve to koristi”, dodao je Kisvani, te uputio poziv da se muslimanima dozvoli da danas obave džumu-namaz u džamiji Al-aksa.

“Ne prihvatamo njihove korake, ovo je otvoreno nasilje”, rekao je Kisvani.

S druge strane, jerusalemski muftija Sejh Muhammed Husein pozvao je sve muslimane da se okupe oko zidina Starog grada kako bi obavili namaz.

Izraelska Crvena Davidova zvijezda jutros je saopćila da su ranjena trojica Izraelaca, među kojima dvojica njih teže. Lokalni mediji navode da se radi o izraelskim policajcima.

Osim toga, blokirani su ulazi u dio grada u kojem se nalazi džamija Al-Aksa. Na ulazima u grad nalazi se veliki broj izraelskih policajaca, a iznad grada je viđen i helikopter.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*