Studenti iz BiH osvojili nagradu publike na Imagine Cup 2014 u Seattleu

U finalu Microsoft Imagine Cup 2014 takmičenja u Seattleu, Avanade nagradu publike za najbolji projekt osvojili su studenti s mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija.

Nakon što su u protekla dva dana proglašeni pobjednici Microsoft Imagine Cup 2014 takmičenja u partnerskim i glavnim kategorijama, zadnji dan takmičenja je iskorišten za javnu prezentaciju studentskih projekata u Muzeju historije i industrije u Seattleu, a Imagine Cup 2014 Avanade nagradu publike za najbolji projekt osvojio je tim Chemicalium iz Bosne i Hercegovine, sastavljen od studenata s Fakulteta informacijskih tehnologija Amra Buljubašić, Ema Begulić, Hamza Sabljaković i Samir Šupčić, navodi se u saopćenju Microsofta BiH.

Studenti su u Seattleu prezentirali aplikaciju Chemicalium, namijenjenu prije svega učenicima osnovnih škola, koja omogućava učenje hemije korištenjem pametnih telefona i NFC tehnologije za potrebu formiranja hemijskih spojeva, te sam proces učenja čini mnogo zabavnijim.

Nakon niza pozitivnih komentara koje su dobili od sudija takmičenja i Microsoft uposlenika, posjetioci Muzeja historije i industrije u Seattleu su prepoznali kvalitet i potencijal njihovog projekta te im pružili veliku podršku u daljem radu.

– Put do finala takmičenja u Seattleu nije bio jednostavan, budući da smo na projektu radili gotovo 8 mjeseci. Ipak, studenti su sve vrijeme vjerovali da se mukotrpan rad isplati, te su, pored znanja, u ovaj projekt ugradili i srce, što je na kraju publika na Imagine Cup 2014 takmičenju i prepoznala – rekao je Mohamed El-Zayat, viši asistent na FIT-u.

Kako je rekao Enis Šahinović, vođa Imagine Cup projekta pri Microsoftu BiH, studenti iz Bosne i Hercegovine su još jednom potvrdili kontinuitet dobrih rezultata na Microsoft Imagine Cup takmičenju,

Osvajač Imagine Cup 2014 trofeja, ujedno i pobjednik u kategoriji društvena odgovornost, je tim Eyenaemia iz Australije, dok je tim Brainy Studio iz Rusije osvojio prvu nagradu u kategoriji igre, uz tim Estimeet sa Novog Zelanda, koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji inovacije.

Svi pobjednici su osvojili i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 američkih dolara, dok su članovi tima iz Australije dobili i priliku za upoznavanje s jednim od osnivača Microsofta Billom Gatesom.

Uz proglašenje pobjednika Imagine Cup 2014 takmičenja, Microsoft je objavio da će se finale Imagine Cup 2015 takmičenja ponovo održati u sjedištu Microsofta, Seattleu.

Ove godine Imagine Cup je obilježio 12. godišnjicu postojanja na svjetskom finalu u sjedištu Microsofta (Redmond, Wash.).

Kroz Imagine Cup takmičenje, pokrenuto 2003. godine, do sada je prošlo više od 1,75 miliona studenata iz preko 190 zemalja, navodi se u saopćenju Microsofta BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*