Širi se požarna linija na Čvrsnici

Požarna linija proširila se sinoć do 22 sata, prema lokalitetu Sljemena te prijeti velika opasnost da se proširi i na plato Čvrsnice gdje se nalazi borova šuma, saopćeno je iz Civilne zaštite općine Jablanica.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Jablanica, u saradnji sa Službom civilne i protivpožarne zaštite, u utorak ujutro vršili su aktivnosti probijanja i pročišćavanja protivpožarnog puta, da bi, ukoliko se požar proširi prema deponiji Bukova, mogli da ga neutraliziraju.

Također, ponovo se pojavilo 10-ak vatrenih čvorišta iznad regionalnog puta Jablanica – Posušje, koja su zadnja dva dana mirovala uslijed pada temperature.

“Obzirom na smjer širenja požara prema platou Čvrsnice i nemogućnost pristupa kopnenim snagama, bilo bi potrebno što hitnije djelovati iz zraka i to u ranim jutarnjim satima, kada zbog pada temperature vatrena linija ima najmanji intenzitet širenja”, ističu iz Civilne zaštite općine Jablanica.

Situacija u Ljubinju mnogo bolja
U Ljubinju je situacija danas mnogo bolja i svi požari su pod kontrolom.
Na prostoru koji je proteklih pet dana bio zahvaćen požarima tokom noći su dežurali vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, vojnici Oružanih snaga BiH i mještani.

Helikopter Oružanih snaga BiH je pomogao gašenje vatre. Ukoliko situacija budu pod kontrolom, helikopter će se vratiti u bazu, potvrdio je komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić.

Prema podacima Uprave civilne zaštite RS-a, u Bileći je aktivan i pod kontrolom požar na potezu Meka Gruda – Kačanj. Vatra je na nepristupačnom terenu i prati se situacija.

U Trebinju, Nevesinju, Gacku i Berkovićima vatrogasci su imali više intervencija na manjim požarima i svi su ugašeni.

(BHRT/Foto: Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*