Nagasaki obilježava 69. godišnjicu atomske bombe

Deseci hiljada ljudi, među kojim i preživjeli, okupili su se u subotu ujutro u Nagasakiju da obilježe 9. godišnjicu atomske bombe koja je, tri dana poslije bombe bačene na Hirošimu, ubila 70.000 ljudi u ovom gradu.

Oglasila su se zvona da obilježe početak minute šutnje u 11.02 po lokalnom vremenu, kada je 9. augusta 1945. godine bomba pretvorila grad u plamteću kuglu.

Ceremonija, koja se održala uprkos snažnim vjetrovima izazvanim približavanjem tajfuna, održana je blizu mjesta gdje je jedan američki avion izbacio bombu s plutonijem nazvanu “Fat Man”. Šest dana kasnije, Japan je kapitulirao i tako je završen Drugi svjetski rat.

Pred okupljenima, među kojim su bili preživjeli i njihove porodice, vladini zvaničnici, premijer Shinzo Abe i američka ambasadorica u Japanu Carolina Kennedy, gradonačelnik grada je pozvao japansku vladu da odustane od plana o napuštanju pacifističke doktrine koju je Japan usvojio poslije Drugog svjetskog rata.

Vlada je odlučila prošli mjesec da dozvoli japanskoj vojsci, koja je do sada imala čisto odbrambenu ulogu, da se bori kad treba braniti saveznike.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*