Visojevica: Planinarski pohod u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i rata u BiH

U organizaciji Planinarskog društva (PD) “Igman” i UABNOR Stari Grad Sarajevo danas je upriličen 45. memorijalni pohod na Visojevicu u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, kao i stradalnike rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Manifestacija “Visojevica” održava se u okviru obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, a 45. pohod ratnim stazama prilika je za evociranje sjećanja na ljude koji su se nesebično žrtvovali u odbrani domovine.

Kako je Feni kazala predsjednica PD „Igman“ Suada Filipović, oko 100 sudionka pohoda jutros su, nakon okupljanja na platou Vratnika, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi, ilegalcima iz Drugog svjetskog rata koji su bačeni u jamu Bezdan, kao i na Višegradskoj kapiji.

Tradicionalna manifestacija nastavljena je polaganjem cvijeća odavanjem počasti neznanom borcu na Hreši i na grobu narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Mirka Lazića, a planiran je i obilazak spomenika i polaganje cvijeća na lokalitetu Jele.

Istovremeno, cvijeće je položeno i odata je počast braniocima BiH iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. na Vratnik Mejdanu, a programom je predviđen i obilazak Hair česme te polaganje cvijeća i odavanje počasti u Sokolini u znak sjećanja na stradale mještane Ahatovića u minulom ratu.

Komandant pohoda je Senad Ćosić, a u centralnom dijelu manifestacije sudionici će obići jamu Bezdan i položiti cvijeće na spomen-ploču pored te jame. Planirana je i posjeta domu PD “Igman” na Ozrenu, gdje će biti upriličeno druženje učesnika pohoda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*