Mur: Bosanski jezik postoji vijekovima, u RS-u na snazi diskriminacija

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur izjavio je danas u Banjaluci da u Republici Srpskoj (RS) ne smije da postoji diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, u pogledu upotrebe bosanskog jezika.

“Decenijama je bila praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski. U Franjevačkom samostanu u Fojnici imaju i rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka. Nije bosanski jezik ‘neki izum’ nakon rata, to je nešto što postoji vijekovima”, naglasio je Mur.
U bivšoj Vladi RS-a je, kaže, bila praksa da se u pojedim sredinama u đačke knjižice upisuje bosanski jezik.

“Iz meni nejasnih razloga ova vladajuća koalicija u RS-u i Pedagoški zavod RS-a su prije dvije godine odlučili uvesti novu politiku i imenovati jezik bošnjačkog naroda. To jeste forma u Ustavu RS-a, ali je problem u diskriminaciji, jer se ne piše jezik srpskog naroda i hrvatskog naroda u knjižicama, već samo srpski ili samo hrvatski jezik, dok su za Bošnjake naveli – jezik bošnjačkog naroda. To je diskriminacija”, upozorio je šef Misije OSCE-a, nakon razgovora s predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Branislavom Borenovićem.
Međunarodni princip je, naglasio je Mur, da narod ima pravo nazvati jezik kako hoće.

“Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski. To je međunarodni princip i taj princip branimo”, istakao je Mur naglasivši da Misija OSCE-a želi da vidi kvalitetno obrazovanje u BiH.
Šef Misije OSCE-a u BiH je ponovio da će parlamentarni izbori u BiH biti održani naredne godine, a da do promjene Izbornog zakona može doći samo na osnovu kompromisa i konsenzusa i to bi, kaže trebalo učiniti što prije.

Nije ulazio u moguća nova rješenja u Izbornom zakonu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*