Sirija: Primirje u provinciji Homs stupilo na snagu

Primirje u sirijskoj provinciji Homs stupilo je danas na snagu poslije sporazuma između ruske vojske i pobunjenika oko stvaranja treće sigurne zone, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su sa dogovorom postignutim u Kairu krajem jula, “umjerene opozicione grupe i vladine snage proglasile prekid vatre” od podneva po lokalnom vremenu u trećoj sigurnoj zoni, sjeverno od Homsa.

Konašenkov je rekao da će od sutra ruska vojna policija postaviti dva kontrolna punkta i tri osmatračke stanice u “sigurnoj zoni”. Oni nadgledaju prekid vatre i na drugim mjestima gdje je uspostavljeno primirje.

U tu zonu spada 84 naselja sa nešto više od 147.000 stanovnika.

Prema opozicionoj Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, među obuhvaćenim gradovima su i neki koji su bili prvi u pobuni protiv predsjednika Bašara el-Asada 2011. Oni su od 2012. pod kontrolom opozicije i izbjegli su padanje u ruke takozvane Islamske države.

Prethodne dvije “sigurne zone” su ustanovljene na jugozapadu Sirije i u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska.

Četvrta je planirana u provinciji Idlib, prema sporazumu postignutom početkom jula u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana.

U ratu u Siriji, u koji su se od 2011. do danas uključili regionalni akteri, spoljne sile i ekstremističke grupegrupe, do sada je poginulo više od 330.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*