Požar na Dinari širi se prema Hrvatskoj

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani, na području opštine Livno, i dalje je aktivan, a požarišna linija, duga pet kilometara, širi se prema Republici Hrvatskoj, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HBK).

“Imamo saznanja da požarišna linija dolazi i s druge strane, odnosno s teritorija Hrvatske što se pretvara u jedan zaista veliki požar”, kazali iz tog centra.

Trenutno gori 10 kilometara šume, a na dijelu požarišta koje se ne smatra minski zagađenim, radnici šumarija Livno i Bosansko Grahovo širenje požara pokušavaju presjeći s teškom mehanizacijom, kako bi odvojili opožarene površine i odbranili visoke šume od vatrene stihije.

U HBK-a gori i na području između Bosanskog Grahova i Glamoča na planini Staretina gdje požarišna linija, duga preko 10 kilometara, ide prema visokoj šumi, što pokušavaju spriječiti radnici šumarija.

Zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena požare na oba lokaliteta teško je gasiti kopnenim snagama tako da je hitno potrebna pomoć helikoptera i gašenje iz zraka.

Aktivan je i požar između Bosanskog Grahova i Drvara na platoa Resanovci gdje je do sada izgorjelo oko tri hektara bukove šume.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*