Plenković: Pelješki most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako projekt izgradnje Pelješkog mosta ide dalje,  te da se nastavlja dijalog s BiH o tom pitanju. Ministar civilnih poslova BiH  Adil Osmanović jučer je upozorio da će  BiH će jednostrano proglasiti suverenitet na moru, ako Hrvatska ne obustavi  gradnju ovog mosta.

“Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH i hrvatskoj javnosti, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ide dalje”, kazao je hrvatski premijer na sjednici Vlade RH.

Most će biti izgrađen, jug Hrvatske povezan
“Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali i na sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH početkom srpnja u Sarajevu”, kazao je.

Premijer Plenković poručuje da sve što Hrvatska radi, radi u skladu s  međunarodnima pravom.

“Most će biti izgrađen na teritoriju unutrašnjih voda RH koje su nesporno hrvatske i koje po bilo kojem aspektu primjene međunarodnog prava mogu biti jedino i uvijek samo hrvatske”, naglašava.
Istovremeno, prema međunarnodnom pravu biće zajamčen neškodljiv prolaz hrvatskim morskim prostorom za sve brodove koji plove u i iz Neuma, dodaje premijer, te podsjeća da će tehnički gabariti mosta biti “onakvi kakve je sugerirala bosansko-hercegovačka strana strana prije 10 godina”.

“Prema tome, ovo je pitanje koje ne treba politizirati. Ovo je pitanje koje je korisno i za BiH i za Hrvatsku i za, možemo slobodno reći, Europsku uniju”, ustvrdio je.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom ovoga mjeseca izjavio je nekoliko puta da se Bosna i Hercegovine službeno protivi izgradnji Pelješkoga mosta,  dok se ne riješe nesporazumi  oko razgraničenja na moru s Hrvatskom i pristupa otvorenome moru.

Osmanović: Zaustavite izgradnju,BiH će jednostrano proglasiti suverenitet na moru
Jučer je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta, u pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, obavijestio o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju, te pozvao Hrvatsku da hitno obustavi najavljenu gradnju Pelješkog mosta.

Predložio je da se direktno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležne komisije za granicu Hrvatske stupi u bilateralne pregovore s nadležnim organima Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Državna komisija za granicu).

Kako granica između BiH i Hrvatske nikada nije zvanično riješena-a to je upravo na pravcu gradnje Pelješkog mosta- ministar Osmanović podsjeća da je “pitanje valjanog okončanja procesa razgraničenja između BiH i Hrvatske u užem smislu u pogledu stupanja na pravnu snagu Ugovora o državnoj granici i pratećih graničnih dokumenata neophodni prvi pravni uslov u skladu sa odredbama unutrašnjeg zakonodavstva BiH za gradnju bilo kakvih objekata u neposrednoj blizini državne granice, a što u konkretnom slučaju nije učinjeno”.

Ukoliko to Hrvatska ne uradi, odnosno nadležni organi i tijela Hrvatske, nastave da obavljaju aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, Ministarstvo civilnih poslova BiH biće  prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, da pokrene aktivnosti izlaska BiH iz Ugovora o državnoj granici između Hrvatske i BiH  te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslovenske zemlje koje izlaze na Jadransko more, upozorio je ministar Osmanović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*