Nagrada Šukrija Pandžo romanu “Zločesta ptica i neljubičanstvena djevojčica”

Povodom godišnjice rođenja učitelja i književnika Šukrije Pandže Školegijum je 28. aprila 2017. godine raspisao konkurs za neobjavljeni rukopis romana, zbirke priča ili zbirke pjesama za djecu.

Tročlani žiri (Ružica Marjanović, Zoran Ćatić i Namir Ibrahimović) žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti nagradu Šukrija Pandžo romanu “Zločesta ptica i neljubičanstvena djevojčica” autorice Jagode Iličić.

U romanu pratimo djevojčicu Vilmu i njeno odrastanje u gradu s opasnošću nad glavom – velikom pticom. Iako stanovnici ne poznaju svog “neprijatelja”, boje se i međusobno nadziru kako bi sačuvali jedinstvo. Ova bajkovita priča miješa političke ideologije, savremene medije, drevna predanja i obrazovanje, dajući priliku Vilmi da pokaže koliko je važna, uzbudljiva i korisna individualnost u društvu gdje se traži unificiranost.

Također, knjiga djeci čitateljima pokazuje kako se ne pristaje na diktat sredine, pomodarstvo i površnost. Likovi u romanu propituju vrijednosti koje bi roditelji prenijeli djeci kao i vrijednosti koje djeca sama nalaze izvan vlastitog doma.

Ova knjiga može da služi kao povod da se sa mladim ljudima razgovara o načinu na koji nastaju javni i društveno prihvatljivi narativi – šta se stvarno desilo, a čega se zajednica sjeća.
(tuzlarije.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*