Bosanka Hida Hasinović u SAD-u napravila revolucionarnu emulziju

Kao i mnoge Bosance i Hercegovce rat u našoj zemlji 1990-ih Hidu Hasinović je odveo u SAD, tačnije u mali grad Massena u New Yorku, u blizini granice sa Kanadom.

Njen brat koji je bio ratni zarobljenik, ranije je došao u SAD kao izbjeglica. Odvojena od roditelja zbog rata, razvedena samohrana majka koja je podizala kćerku Mirelu, Hida se sa svojim bratom povezala putem Crvenog krsta.

U to vrijeme nije govorila engleski, ali je SAD vidjela kao zemlju mogućnosti, u kojoj se uz naporan rad može uspjeti. Prije rata stekla je diplomu iz hemije i biologije, a zatim je predavala 14 godina.

Nakon što je izbjegla u SAD počela je učiti engleski te je dobila stipendiju i magistrirala, a kasnije i doktorirala na istraživanju emulzije.Po dolasku u SAD radila je u laboratoriji, a jedno vrijeme je provela na farmaceutskim istraživanjima kože, te je na kraju prešla u istraživački centar kompanije Valvoline.Bila je veoma uzbuđena zbog svega, svjesna da postoje velike mogućnosti vrijedne milijarde i milijarde dolara u oblastima prehrane, farmacije, lične njege i industriji automobila.

Dešavalo mi se da otvorim frižider, vidim tri-četiri sastojka i odmah smišljam inovacije”, prisjeća se Hida, piše Ashland.com.Njena volja za radom dovela je do revolucionarnih istraživanja, pregršt patenata i puno “blistavih” vozila na cestama.”Radeći na inovacijama osjećala sam privilegiju gotovo na dnevnoj bazi. Željela sam rješavati razne probleme, ističe ona.

Počela je raditi na pravljenju posebne emulzije u sklopu svoje doktorske studije. Hida je sada viši vođa tima u kompaniji Valvoline, a otkrila je način kako proizvoditi velike količine emulzije u jednom koraku, što je njoj, njenoj laboratoriji i kolegama donijelo mjesto na naslovnicama prestižnih naučnih časopisa.Hida je uspjela stvoriti potpuno novu vrstu emulzije, koja je potom bila od velike koristi pri izradi šampona, sredstava za čišćenje, lijekova, sprečavanju korozije, njezi automobila itd.

Tehnički direktor Valvolinea David Turcotte ističe kako je Hidina emulzija fantastična stvar i veliki pomak u nauci. Njen rad sa emulzijom doveo je do daljnjeg proučavanja nanočestica, te proširio naučna istraživanja zbog širokog spektra potencijalnih aplikacija.

Hida je također kreirala sprej za poliranje automobila iza kojeg ne ostaju nikakvi tragovi, a koji omogućava veoma lako poliranje. Njene kolege pune su riječi hvale za nju te naglašavaju kako je vrlo posvećena poslu. Različiti proizvodi na bazi nanotehnologije na kojoj je radila Hida danas ljudima omogućavaju, između ostalog, da zaštite svoj automobil na suncu i slično.

Pored toga što je riječ o odličnim proizvodima, oni su i ekološki, što ima dodatnu marketinšku vrijednost. Hida je dobila brojna priznanja, a na jednom od njih piše da je ona imala hrabrosti da napusti svoju zemlju, snagu da počne novi život i intelektualni kapacitet da postigne uspjeh.

(MOJportal/RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*