Bled, Hotel Golf. Strateski forum Bled 2016 - Panel z naslovom Evropska unija: integracija in dezintegracija.

Slovenija: Počinje Bledski strateški forum

Bledski strateški forum počinje danas u Sloveniji, a na njemu će učestvovati više od 1000 predstavnika iz oblasti politike, poslovnog svijeta, turizma, nevladinog sektora i drugih oblasti društveno značajnog djelovanja iz gotovo cijelog svijeta. Stanje i odnosi u jugoistočnoj Evropi, te proces približavanja evropskim i transatlantskim integracijama zemalja koje se nalaze na tom putu, jedna su od tradicionalnih tema bledske konferencije.

Bledski forum već godinama pruža odličnu platformu za dijalog i raspravu o ključnim pitanjima i problemima koji opterećuju svijet i pojedine regione.

Bledski skup će ove godine biti održan pod motom “Nova realnost”, što se odnosi na izmijenjenu dinamiku i novu percepciju međunarodnih političkih i gospodarskih odnosa, u uvjetima što su ih donijeli globalizacija i digitalizacija.

Domaćini su najavili učešće više od 1000 predstavnika iz preko 70 država svijeta, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Tursku i dr., čime je ovaj samit odavno prerastao evropske granice. Iz 70-ak država, među njima 15 ministara vanjskih poslova, većinom iz zemalja u okruženju, a skup će pozdraviti i najviši slovenski dužnosnici predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak već treću godinu zaredom uzima učešće i do sada je uvijek imao zapažen nastup, a ove godine je po rangu, uz visokog predstavnika Valentina Inzka, i najviši društveno-politički predstavnik Bosne i Hercegovine na SBF.

Na skupu će biti i predstavnici Evropskog pokreta u BiH koji učestvuju po peti put.

Na Bledu se očekuju i visoki predstavnici EU-a, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija, te diplomati iz više zemalja uključenih u rješavanje međunarodnih problema i kriza.

Pozivu slovenskog ministarstva vanjskih poslova koje je suorganizator konferencije, između ostalih, su se odazvali potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, glavni tajnik OECD-a Angel Gurria, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, te lider vatikanske diplomatije Paul Gallagher, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*