Pokazna vježba na jezeru Modrac: Spašavanje civila tokom nevremena

Pripadnici Pete pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, lukavački Crveni križ i Civilna zaštite Lukavac izveli su danas na jezeru Modrac pokaznu vježbu spašavanja civila u situaciji velikih poplava. Vježbi su prisustvovali i članovi Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u našoj zemlji.

Vježbom se željelo provjeriti koliko se naučilo iz poplava 2014. godine. Kada su u pitanju Oružane snage, one su najviše radile u organizaciji jedinica koje se trebaju angažovati u situacijama prirodnih nesreća.

Prema planiranom scenariju vježbe, tokom snažnog nevremena, uprkos upozorenjima iz lukavačke Civilne zaštite, grupa nesavjesnih ribara isplovila je čamcem, a tokom plovidbe čamac je oštećen udarom u stub žičare.

Tada su alarmirane službe spašavanja, koje su uspješno evakuirale troje ljudi, od kojih je jedna osoba sanitetom odvezena u najbližu bolnicu.

Što se tiče sposobnosti jedinica civilne zaštite, načelnik Lukavca krajnje iskreno dao je ocjenu koja je zabrinjavajuća.

“Procjena je da smo na nekih 10% spsobnog kapaciteta, a to je dramatično malo. Imamo neke prilike, resurse, ljudi se trude, ali da to je daleko od sistema”, istakao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić dodajući da glavni problem ovakve spremnosti jedinica civilnog sektora nije toliko u nedostatku sredstava koliko u lošoj organizaciji cijelog sistema djelovanja u slučaju prirodnih nesreća.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*