Stoltenberg: Sjeverna Koreja je prijetnja za svijet

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas Sevjernu Koreju zbog broja nuklearnih i balističkih raketa što je ocijenio kao “prijetnju za svijet” koja zahtijeva “svjetski odgovor”.

“Nesmotren stav Sjeverne Koreje jeste svjetska prijetnja i traži svjetski odgovor, što naravno uključuje i NATO”, rekao je Stoltenberg u nedjeljnoj političkoj emisiji na britanskom BBC-u.

“Zahtijevamo od Sjeverne Koreje da odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa i da se uzdrži od izvođenja novih proba, jer se radi o flagrantnom kršenju više rezolucija UN-a o sigurnosti te o prijetnji miru i stabilnosti”, dodao je Stoltenberg.

Upitan da li bi eventualni sjevernokorejski napad na američku teritoriju Guam u Pacifiku potpao pod udar Člana 5. Povelje NATO-a, prema kojoj se napad na jednu zemlju Alijanse smatra kao napad na sve, Stoltenberg je odbio da spekuliše o takvoj situaciji.

“Ono što bih rekao, jeste da se sada u potpunosti koncentrišemo na način na koji možemo da doprinesemo mirnom rješenju sukoba”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Washington je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da se sutra izjasni o novom prijedlogu sankcije protiv Sjeverne Koreje, optužene da svojim programima nuklearnog i konvencionalnog naoružanja prijeti miru.

(Onasa/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*