Simon McDonald u posjeti BiH

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Sajmon Mekdonald (Simon McDonald) danas i sutra boraviće u posjeti Bosni i Hercegovini.

Britanski diplomata naglasiće stalnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH, kao i šireg regiona, navedeno je u saopštenju britanske ambasade u Sarajevu.

Tokom posjete Mekdonald će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i premijerom Federacije Fadilom Novalićem. S njima će razgovarati o nastavku britanske podrške reformama u oblasti modernizacije ekonomije, kao i na koji način BiH može ubrzati napredovanje na svom putu ka euroatlantskim integracijama.

Takođe, ozvaničiće i početak britanskog predsjedavanja „Berlinskim procesom“ i razgovarati o planovima za naredni Samit o zapadnom Balkanu, koji će biti održan  2018. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu

Posjetiće i Vojnu bazu Butmir kako bi se upoznao s novim detaljima djelovanja snaga EUFOR-a na održavanju sigurnog okruženja, te odati počast britanskim vojnicima koji su dali živote za mir u Bosni i Hercegovini.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*