Protesti penzionera najavljeni za 14. sempembar neće biti održani

U Sarajevu je održana Skupština penzionera, na kojoj je potvrđeno da se protesti najavljeni za 14. semptembar odlažu. Naime, penzioneri su na sastanku 5. septembra sa predstavnicima federalne vlade usaglasili stavove, što je dovoljan razlog za odgodu protesta. Iako su na Skupštini mnoga udruženja penzionera negodovala jer nema predstavnika Federalne vlade, predstavnici ove kategorije ipak ističu da su optimistični i da vjeruju da ih Vlada ovaj put neće izigrati.
Protesti najavljeni za 14. sempembar neće biti održani. Ovakva odluka dolazi nakon što je održan sastanak predstavnika penzionera sa federalnim premijerom i resornim ministrom. Tako je obećano povećanje penzija, ali tek sa donošenjem novog zakona o PIO-u, koji nije upućen u parlamentranu proceduru. Međutim, penzioneri tvrde usaglašeni su stavovi, koji su korak naprijed. Tako bi trebale biti povećane penzije za 10 posto onima koji su se penzionisali do 1998. godine, ali i za 5 posto penzionisanim od 1998. do 2008. godine. Također, je dogovoreno da niko u Federaciji ne može imati veću penziju od plate, te da se pokuša smanjiti odnos najviše i najniže penzije.

“Dalje smo se dogovorili da se svim penzionerima u Federaciji povećaju penzije u aprilu iduće godine. Za ta naša tri usaglašena i prihvaćena prijedloga treba dodatnih 265 miliona, Vlada Federacije je obećala da će to obezbijediti”, rekao je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH, prenosi federalna.ba.

Ovaj put penzioneri su optimistični. Ističu, nema razloga da im Vlada ne obezbijedi traženo, te vjeruju da će tokom ovog ili idućeg mjeseca novi Zakon o PIO biti donesen.

“Naravno, mi smo više puta bili izigrani, vučeni za nos, i prevareni smo više puta, ali ovaj put očekujemo da to ne bude tako, odnosno očekujemo da nam vlada ispuni sve ono što smo se dogovorili”, optimističan je Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera FBiH.

Podsjećamo, penzioneri su prvobitno tražili povećanje penzija od 10 posto za sve penzionere, ali im nije odobreno. A, kako bi ispunili svoje zahtjeve prijetili su održavanjem protesta. Zasad protesti se odgađaju, i čeka se potez Vlade FBiH i donošenje novog zakona o PIO-u. Rok za ova ispunjenja, kako tvrde penzioneri, je do kraja ove godine.
(VIPHD)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*