Juncker: Vjetar ponovo puše u jedra Evrope

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da se Unija oporavlja poslije teške decenije i da “vjetar ponovo puše u jedra Evrope”. Juncker je u godišnjem govoru o stanju Unije rekao u Evropskom parlamentu da je blok u petoj godini ekonomskog oporavka i da je stopa nezaposlenosti najmanja u posljednjih devet godina.

“Evropa može da bude dobra za svoje građane gdje i kada je to važno”, rekao je šef Evropske komisije, prenio je AP.

On je dodao da “Evropa ima kolektivnu odgovornost” da pomogne u poboljšavanju uslova u centrima za migrante u Libiji i da Brisel treba da sarađuje blisko sa UNHCR-om kako ta “skandalozna situacija” više ne bi postojala. Unija je kritikovana zbog politke koju vodi prema Libiji s ciljem da spriječi ljude da iz Afrike pređu u Evropu morem. Zbog toga mnogi migranti ostaju blokirani u opasnim prihvatnim centrima u Libiji, koja je opterećena unutrašnjim sukobima.

Juncker je rekao da će predložiti osnivanje panevropske agencije za cyber-sigurnost, pošto je sve više napada koji se vrše putem interneta.

On je ocijenio da su ovi napadi “ponekad opasniji po stabilnost demokratija i ekonomija nego puške i tenkovi” i da cyber-kriminalci ne znaju za granice.

Do 2019. bez članica EU sa Zapadnog Balkana, potom čim ispune uslove

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije (EU), a potom će svaka nova članica morati da prethodno uvriježi djelovanje pravne države i vrijednosti EU, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Juncker je  istakao da će “idućih godina EU imati više od 27 država članica”.

Ali, kako je naveo, “uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije” 2019. godine.

“A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU budu ispoštovane”, predočio je Juncker i naglasio da je “to apsolutni prioritet”. On je stavio do znanja da “to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU”.

Kako je obrazložio, Turska se “već izvjesno vrijeme džinovskim koracima udaljava od EU”. “Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani”, upozorio je Juncker.

Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode “naše i ne samo naše novinare” i da “prestanu da vrijeđaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima”.

“Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu”, rekao je Juncker.

“Mi, s naše strane”, kako je dodao, “i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrijednosti žele da rade s nama”.

Uložićemo napore kako bi kvalitet hrane bio svuda isti

Predsjednik Evropske komisije rekao je da ne može prihvatiti da se potrošačima u istočnom i centralnom dijelu Evropske unije istovremeno prodaje hrana siromašnijeg kvaliteta nego u nekim drugim dijelovima bloka.

U govoru pred zastupnicima u Evropskom parlamentu Juncker je rekao da je takva praksa već sada ilegalna, ali da će blok uložiti dodatne napore kako bi se osigurao isti kvalitete hrane u svim dijelovima unije.

Vlasti i potrošači u Mađarskoj, Slovačkoj i još nekim zemljama u regionu izrazili su frustraciju zbog toga što hrana koju prodaju internacionalni brendovi u njihovim zemljama često ima siromašnije sastojke od onih koje prodaju u drugim dijelovima Evrope i svijeta.

Na Junckerovo obećanje da će riješiti taj problem gleda se kao na pokušaj da se poboljšaju ponekad napeti odnosi između Evropske komisije i nekih zemalja istočne i centralne Evrope.

(agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*