Papa pozvao Peking na dijalog

U do sada najjačem gestu usmjerenom ka Kini, papa Franjo rekao je danas u Seulu da najživlje želi poboljšanje odnosa i da Katolička crkva ne dolazi kao “osvajač” koji bi da izmijeni identitet naroda, već dolazi kao partner u dijalogu. Papa je to rekao u glavnom gradu Južne Koreje, na sastanku s biskupima iz regiona. Pozvao ih je da pažljivo slušaju šta kažu ljudi druge vjere i da budu otvoreni prema njima.

Predstavnik Vatikana za štampu Federiko Lombardi rekao je za AP da su ti stavovi Pape “očigledno znak dobre volje za dijalog” s Kinom i s drugim zemljama Azije s kojima Vatikan nema diplomatske odnose – sa Sjevernom Korejom, Vijetnamom, Burmom, Laosom, Butanom i Brunejem.

On je potvrdio da se Papa do sada uzdržavao od otvorenih političkih poruka Kini, gdje živi 12 miliona katolika. Rekao je da je, međutim, sada Papa ukazao biskupima da, ne čekajući zvanične, diplomatske odnose Vatikana i zemalja u kojima rade, treba da humanitarnim i prosvjetnim radom pripremaju i pomažu dijalog o tome.

Već sada se smatra da je postignut krupan pomak u odnosima Kine i Vatikana, jer je Peking dopustio da Papin avion, kada je on u četvrtak putovao za Seul, preleti Kinu.

Papa je uzvratio pozdravnom porukom rukovodstvu Kine, poslatom preko radija iz aviona.

Posjetu Južnoj Koreji Papa završava u ponedjeljak.

(Onasa)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*