Primirje u Gazi će biti postignuto, ako se prihvate uslovi Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je danas da će dogovor o produženju primirja u Pojasu Gaze biti postignut ukoliko budu prihvaćeni uslovi Izraela u vezi sa sigurnosnim pitanjima, javlja Anadolu Agency.

“Izraelska delegacija u Kairu od prvog dana vodi pregovore sa jasnim uputama. Insistira se na sigurnosnim zahtjevima Izraela. Uslov novog primirja je osigurati bezbjednost Izraela. Dogovor će biti postignut ukoliko dobijemo jasne odgovore na naše zahtjeve. Tokom prošlog mjeseca Izrael je nanio ozbiljan vojni udarac Hamasu. Srušeni su tuneli koje su godinama gradili”, izjavio je premijer Natenyahu prije održavanja sedmičnog sastanka Vijeća ministara, ističući kako se vodi “vojni i diplomatski rat”

Netanyahu je dodao i da “Hamas griješi ako misli da će vojne gubitke pokriti diplomatskim uspjesima. Griješe ako misle da će povremenim napadima postići uspjeh”.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su započeli 7. jula ubijeno je 1.980 Palestinaca.

Nakon mjesec dana kopnenih i zračnih napada u Pojasu gaze, postignut je dogovor o privremenom primirju koje je kasnije produženo dva puta. Treće primirje ističe u utorak.

(AA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*