Nova hidžretska 1439. godina: Centralna svečanost održana u džematu Solina

Centralna džematska svečanost povodom Nove 1439. hidžretske godine za područje Medžlisa Tuzla održana je jučer u džematu Solina.

Na samom početku programa riječima dobrodošlice obratio se imam džemata Solina, Ibrahim ef. Saletović, dok je prigodnu besjedu o značaju i porukama hidžre govorio glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Sada već tradicionalno, za Novu hidžretsku godinu djeca koja pohađaju mektebsku nastavu budu obradovana novogodišnjim paketićima. Tako je bilo i ovom prilikom, kada su paketićima obradovani polaznici mekteba džemata Solina i Hidani.

Svečanosti je uz glavnoga imama, hfz. Huskanovića, prisustvovao i nekadašnji glavni imam Medžlisa Tuzla dr.Amir Karić, kao i velik broj tuzlanskih imama, džematlija i gostiju.

Hor „Gazi Turali-beg“ upotpunio je centralnu svečanost učenjem odlomaka mevludskog spjeva, kolaža salavata i ilahija posebno odabranih za ovu mubarek noć.

Nakon jacija namaza ispred džamije u Solini vjernike je dočekala velika torta sa zastavom Islamske zajednice, kao i kahva iz velike bosanske džezve, te su svi gosti bili počašćeni tortom i bosanskom kahvom.

U gotovo svim tuzlanskim džematima biti će upriličeni prigodni programi ovim povodom, a polaznici mektebske nastave će biti obradovani paketićima, saopćeno je iz Medžlisa IZ Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*