Nakon pristupanja BiH Transportnoj zajednici, Hahn poručio: Bez povećanja akciza nema ni novca

Pristupanje Transportnoj zajednici našoj zemlji trebalo bi donijeti više od 90 miliona grant novca, kojeg daje EU, te oko 500 miliona maraka kreditnih sredstava, koje će odobriti evropske finansijske institucije. Ovako je glasila informacija koja se pojavila u domaćim medijima neposredno nakon što je BiH i zvanično potpisala Ugovor o formiranju Transportne zajednice i tako postala njena članica.

Ono što je ostalo u sjeni ove vijesti je da od ovog novca, kako bespovratnog dijela, tako i kredita, neće biti ništa dok državni Parlament ne usvoji izmjene Zakona o akcizama i poveća ove naknade. Povećanje prihoda od akciza će služiti za vraćanje kredita evropskim bankama.

Ovaj uvjet za dobijanje novca saopćen je iz kabineta komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

– Kao što je komesar Hahn izjavio, EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici koje je obavljeno u ponedjeljak. Ali, to je samo prvi korak. Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra, infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa. U pitanju je značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine miliona eura. Pozivamo lidere u BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o akcizama usvoji kako bi ovi projekti mogli početi – saopćeno je iz Hahnovog kabineta.

Kako je već objavljeno, novac dobijen putem Transportne zajednice trebao bi biti iskorišten za izgradnju četiri infrastrukturna projekta. Radi se o tri dionice autoputa na Koridoru Vc i to Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u FBiH, te Johovac-Rudanka u RS-u, kao i modernizacija luke u Brčkom.

– Kao što je komesar Hahn naglasio u pismu predsjedavajućem Zvizdiću, podrška Evropske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama – stoji u saopćenju odaslanom iz kabineta komesara Hahna.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*