Fokus Centralne banke ostaje na EU

Predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, u povodu dvije decenije rada ove institucije, razmijenit će iskustva s kolegama iz država okruženja u vezi s pridruživanjem Evropskoj uniji i ulozi centralnih banaka na tom putu – najavio je guverner Senad Softić.

Fokus je, rekao je, i dalje EU, a iskustva država okruženja, pogotovo onih koji su već u EU, tvrdi da su mnogo značajna.

Istakao je da je Centralna banka blagovremeno odgovorila na Upitnik Evropske komisije i da će pomoći drugim institucijama, u vezi s ekonomskim sektorom, da kvalitetno daju odgovore da bi put kao EU bio lakši.

Rekao je da konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz Evropske unije  te međunarodnih finansijskih institucija.

Naveo je da je konferencija strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije fokus će biti na proteklih 20 godina Centralne banke. Druga sesija bit će posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U te dvije sesije učestvovat će čelnici centralnih banaka Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te visoki predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Direkcije za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije.

Tokom konferencije guverner Softić promovirat će monografiju izdatu u povodu obilježavanja godišnjice Centralne banke, a dan konferencije je i zadnji dan numizmatičke izložbe koja je pod nazivom ”Tragom novca”, postavljena u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu od 11. augusta.

Zvizdić: Centralna banka BiH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Sarajevu međunarodnoj konferenciji „20 godina stabilnosti“, kojom se obilježava godišnjica rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). “Centralna banka Bosne i Hercegovine je jedna od najsnažnijih institucija u zemlji, uživa visoku reputaciju i predstavlja  stub monetarne stabilnosti. Dopustite da skrenem pažnju na naziv ove konferencije.  20 godina stabilnosti.  Upravo tako. U složenom političkom ambijentu, Centralna banka je sve ove godine uspjela da sačuva i održi stabilnost”, rekao je Zvizdić u svom obraćanju.

Podsjetio je da je Centralna banka Bosne i Hercegovine osnovana 11. augusta 1997.godine i da je na početku svoga rada imala izuzetnu podršku MMF-a, te radila na uvođenju međunarodnih standarda i na razvoju ključnih funkcija centralnog bankarstva.

U kasnijem periodu, naglašena je podrška Evropske komisije. “Ključni datum u istoriji odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske unije je 15. februar 2016. godine kada je Bosna i Hercegovina Vijeću Evrope podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, čime je potvrđena jasna evropska perspektiva i opredjeljenost temeljnim vrijednostima Unije. U EU integracijskom procesu Bosne i Hercegovine, uloga Centralne banke je vrlo značajna, budući da stabilna i pouzdana centralna banka daje ključan doprinos makroekonomskoj stabilnosti, unapređuje proces ekonomske tranzicije i konvergencije ka tržišnoj ekonomiji i doprinosi cjelokupnoj boljoj pripremljenosti zemlje za članstvo u EU. Podrška monetarnoj politici valutnog odbora, kao faktoru stabilnosti u izazovnom vanjskom i domaćem okruženju je neupitna”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da su zadaci i uloga Centralne banke usko povezani s fazom EU integracija u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine sudjeluje u svim fazama procesa evropskih integracija BiH i doprinosi evropskom integracijskom procesu BiH u skladu sa  svojim nadležnostima”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je značajan doprinos CBBH u davanju odgovora na Upitnik Evropske komisije. “U skladu s BiH dinamikom izrade odgovora na Upitnik Evropske komisije, CBBH je pravovremeno,  dostavila sve  tražene odgovore. Ovih dana se radi na finalizaciji i  međuinstitucionalnom usuglašavanju odgovora BiH, sukladno  Odluci o sistemu koordinacije  te moram odati priznanje na izuzetno stručno i kvaliteno pripremljenim odgovorima Centralne banke Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić poželivši CBBiH da ostane najstabilnija institucija u Bosni i Hercegovini i da i dalje budete stub monetarne stabilnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Wigemark: Centralna banka BiH jedna od priča o uspjehu

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark poručio je danas na konferenciji u povodu dviju decenija rada Centralne banke BiH, da je ta institucija jedna od priča o uspjehu.

“Nikad ništa nije savršeno, ali Centralna banka pokazuje uspjeh bez obzira na izazove uključujući i finansijsku krizu 2008. godine”, istakao je ambasador Wigemark te dodao da treba politiku što više udaljiti od makroekonomskih politika.

Rekao je da veza postoji, ali da treba biti ograničena na one koji to razumiju. Istakao je također važnost Evropske unije za BiH, kao i za cijeli zapadni Balkan. “Novčanica od 200 KM ima na sebi most, mislim da je to most koji vodi u EU”, naglasio je Wigemark te dodao da za EU čvrsti valutni odbor i neovisnost Centralne banke nemaju alternativu.

Poručio je da se mora dozvoliti daljni razvoj finansijskog sistema jer je bankarski sektor koji je prošao kroz različite reforme uz pomoć MMF-a i drugih institucija, jedan od najjačih sektora BiH. “Dok ova zemlja nastoji da postane članica EU morat će ispunjavati naše kriterije, mnogi od njih se odnose na finansijski sektor, a Centralna banka će morati biti dio svih ovih procesa, kao glavni akter ili kao dio tima u smislu koordinacijskog mehanizma ove zemlje na njenom putu EU”, istakao je Wigemark.

Konferenciji u Sarajevu prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope, regiona, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Ivanić: Valutni odbor trenutno najbolji koncept za BiH

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu, na konferenciji “20 godina stabilnosti” koju je organizirala Centralna banka BiH, da je valutni odbor za vrijeme u kojem se nalazimo najbolji koncept za Bosnu i Hercegovinu.

Ivanić je rekao da bi ako bi se prišlo nekom klasičnom obliku centralne banke u uslovima realnih deficita u javnom sektoru, a potencijalno i još većih, ubrzo došlo do pretjerivanja u primarnoj emisiji novca. “Uvjeren sam da bismo ubrzo ušli u ciklus inflacije i fazu potpune nestabilnosti i nepovjerenja u bh. valutu”, rekao je Ivanić.

Dodao je da se u prošlosti suprotstavljao i da će se i dalje suprotstavljati pokušajima da se promijeni politika u toj oblasti jer smatra da za takvo nešto političke strukture u BiH nisu spremne i da bi vrlo brzo, zbog kratkoročnih interesa, posegle za stvarima koje bi proizvele nestabilnost.

Po Ivanićevom mišljenju, to bi sigurno imalo ozbiljne posljedice po bankarski sektor koji smatra jednim od solidnih stubova bh. ekonomije.

Istakao je da je najvažnije što je Centralna banka BiH u ovih 20 godina uradila upravo uspostavljanje povjerenja u domaću valutu čiji su stabilnost i kredibilitet neupitni.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*