U Bangladešu 429.000 arakanskih muslimana: Bolesti prijete u pretrpanim izbjegličkim kampovima

Broj muslimana iz Arakana koji su u manje od mjesec dana zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš, dosegao je 429.000, saopćio je glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je da je protok izbjeglica na dnevnoj bazi smanjen sa 20.000 na oko 1.000. Međutim, unatoč smanjenju, priliv izbjeglica iz Mijanmara u Bangladeš i dalje traje.

Glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić upozorio je danas u Ženevi da su kampovi u Bangladešu pretrpani izbjeglicama iz Mijanmara i da to stvara rizik od pojave bolesti.

Podsjetio je da je, s povećanjem broja izbjeglica, povećana i potreba za pomoći njihovih ekipa koje se nalaze na području u blizini dva zvanična izbjeglička kampa na jugoistoku Bangladeša.

UN-ov visoki komesar za izbjeglice Filippo Grandi od sutra je u trodnevnoj posjeti Bangladešu gdje će obići izbjeglice i upoznati se sa trenutnom situacijom.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su mještani primorani da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*