Ebola – zabrinutost nakon bijega pacijenata u Liberiji

U ponedjeljak je trajala aktivna potraga u Liberiji nakon bijega pacijenata iz izolacijskog centra koji su napali i pljačkali stanovnici, što je povećalo zabrinutost u zemlji koja je najviše pogođena epidemijom.

Sa 413 smrtna slučajeva od ukupno 1.145 žrtava u zapadnoj Africi, Liberija je najteže pogođena, prema posljednjem bilansu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): nadmašila je Siera Leone i Gvineju nakon proglašenja vanrednog stanja 6. augusta.

Prema zdravstvenim vlastima, 17 pacijenata s pozitivnim testom na virus ebolu pobjeglo je iz centra, nedavno instaliranog u školi u West Pointu, predgrađu glavnog grada Monrovia, koji su u noći sa subote na nedjelju napali ljudi naoružani noževima i palicama.

– U ponedjeljak ujutro još je trajala potraga za 17 oboljelih koji su pobjegli iz centra, ali nisu pronađeni – izjavio je novinskoj agenciji AFP ministar informiranja Lewis Brown.

– Najgore je što su prilikom pljačke odneseni dušeci i posteljina zaprljana tjelesnom tečnošću s tijela bolesnika – naglasio je on i da je moguće da će oko 75.000 stanovnika biti stavljeno u karantin, što je već slučaj u tri pokrajine na sjeveru zemlje.

– Razbojnici koji su pljačkali u centru su sada vjerovatni nosioci virusa ebole. Stavljanje četvrti u karantin bi moglo biti rješenje – upozorio je on.

Tim koji radi na traženju pacijenata, sastavljen od omladine iz četvrti, nije uspio pronaći 17 nestalih.

– Pretražili smo sve u susjedstvu, ali uzalud. Oni koji su ih vidjeli, rekli su da su išli prema drugim četvrtima – rekao je novinarima predsjednik omladine West Pointa Wilmont Johnson.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*