SFF i ove godine organizira program posvećen Danu ljudskih prava

Sarajevo Film Festival (SFF) i ove je godine već šesti put organizirao program posvećen obilježavanju Dana ljudskih prava u saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH.

– Filmovi koje smo pripremili su već prikazani film “Povratak u Homs” reditelja Talala Derkija i film “Lovci na zločince” u režiji Juana Josea Lozana i Nicolasa Wadimoffa, koji će biti prikazan u popodnevnim satima u Multiplex Cinema Cityu. Oba filma se bave problemom ljudskih prava – istakla je danas za Agenciju Fena koordinatorica programa Nejra Kozarić.

Dodala je da je održana i panel diskusija “Put bez povratka”, gdje su predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Vijeća Evrope te glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost SFF-a odgovarali na pitanja.

Kozarić je istakla da SFF i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, dodajući da se obilježavanjem ovog značajnog dana nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Ujedno je najavila da će na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada SFF-a bit uručena i Nagrada za ljudska prava. Ona se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tematiku ljudskih prava.

Nagradu u iznosu od 3.000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*