Dva puta u istom danu provaljeno u Centar za autizam u izgradnji

Udruženje roditelja djece osoba s autizmom s ogorčenjem je prihvatilo informaciju da su u srijedu 27.09.2017. godine, vandal/kriminalac ili grupa njih dva puta u jednom danu provalili u novoizgrađeni objekat budućeg Centra za autizam u Tuzli, u naselju Kolona/Bukinje, i počinili materijalnu štetu od nekoliko hiljada KM.

Inspektori MUP-a TK su u poslijepodnevnim satima obavili uviđaj. Samo sat vremena po obavljenom policijskom uviđaju, zaštitarska agencija je informisala predsjednika URDOSA da se alarm u objektu ponovo oglasio, i da su se kriminalci po odlasku policije s lica mjesta, vratili da nastave krađu i devastaciju objekta. To dovoljno govori o njihovoj drskosti i beskrupuloznosti.

Od MUP-a TK i drugih nadležnih ministarstava u Vladi TK tražimo da se hitno večeras i u narednom period iznađe kvalitetniji način zaštite objekta do konačne izgradnje buduće Javne ustanove Centar za autizam Tuzlanskog kantona.

Još jednom podsjećamo javnost na agoniju koju godinama prolaze djeca osobe s autizmom i njihove porodice, zbog nepostojanja adekvatne ustanove za rehabilitaciju, obrazovanje, i zaštitu djece osoba s autizmom.

Također, podsjećamo javnost da nedostaje između 400 i 500 hiljada KM za završetak izgradnje i otvaranje Centra za autizam TK. Za objekat, kojeg su vandali i kriminalci danas oštetili, Vlada TK je izdvojila 300 hiljada KM, dok je Grad Tuzla osigurao zemljište i potrebne dozvole.

Udruženje roditelja djece osoba s autizmom godinama apeluje i na Vladu F BiH da se finansijski uključi u izgradnju Centra za autizam TK. Osim toga, više puta smo zvanično pozivali premijera F BiH Fadila Novalića da posjeti gradilište budućeg Centra.

Uprkos brojnim obećanjima, zvaničnim i nezvaničnim da će Federalna vlada pomoći izgradnju, to još uvijek nije učinila. Premijer F BiH Fadil Novalić još uvijek nije posjetio gradilište budućeg Centra za autizam TK.

Ne želeći dovoditi u vezu posjetu premijera Novalića Tuzlanskom kantonu i današnju provalu u novoizgrađeni nezavršeni objekat budućeg Centra za autizam TK, ne možemo a da ne pomislimo i slijedeće.

Dobro je da premijer Novalić nije danas posjetio gradilište, jer bi možda premijer i njegova pratnja zatekli vandale kako kradu i obijaju objekat, za čiju se izgradnju roditelji i porodice djece osoba s autizmom godinama grčevito bore, a Vlada F BiH uporno ignoriše naše zahtjeve i proglašava se nenadležnom. Razočarani smo, ljuti, ali i motivisani za dalju borbu za našu djecu.

(Predsjednik URDOSA /Meho Sadiković)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*