19.avgust se obilježava kao rođendan fotografije

Danas se u svijetu obilježava 175.godina fotografije. Naime, 1839.godine u Akedimija nauka u Parizu, Jacques Daguerre je podnio izvještaj o ovom tada novom otkriću, koje je kasnije postalo opšte dobro u svijetu.

Obilježavanje ovog datuma u Tuzli bi trebalo biti upriličeno u narednom periodu, gdje bi se na jednom mjestu pokazao istorijat fotografija u našem gradu. Poznati tuzlanski fotograf Faruk Ibrahimović, nastojao je ovu značajnu izložbu organizovati upravo 19.avgusta, ali na žalost nije uspio. Gostujući u našem jutarnjem programu „Jutro u 7“ Ibrahimović je kazao, kako je ovaj hobi nekada bio jako skup, a danas je to pojadnostavljeno, jer svaki bolji mobilni telefon stvara izuzetno kvalitetne fotografije. Međutim, problem je što se one veoma rijetko izrađuju.

„Izložbe koje se organizuju ne samo u regiji nego i u svijetu, primaju fotografije u digitalnom obliku. Da bi se stalo u kraj toj pojavi, Svjetska asocijacija za umjetničku fotografiju je promjenila pravila, pa tako da bi aplicirali za zvanje koje oni dodjeljuju, morate imati određeni broj fotografija koje ste odprintali i poslali na izložbu“, pojasnio je Ibrahimović.

U odnosu na vrijeme kada se naš sagovornik počeo baviti ovim hobijem, danas je interes za fotografiju jako mali. To pokazuju i radionice koje je organizovao kako bi animirao za bavljenje fotografijom, ali je interes polaznika bio slab. „Nekada su postojali jaki foto klubovi. U Tuzli su recimo Koksara, Soda, Termoelektrana, rudnici, imali svoje foto klubove. Lukavac je imao i kino klub. To su bila mjesta okupljanja i razmjenjivanja mišljenja. Danas je sve okrenuto prema internetu, i tamo se uglavnom izlažu fotografije. Skupljaju je klikovi, pa će neko reći, imao sam sedam hiljada klikova, dobra mi je fotografija. Međutim, pitanje je koliko su ti klikovi realni“, kazao je naš gost.

Faruk Ibrahimović je izložbom ove godine obilježio 50 godina bavljenja fotografijom. U narednom periodu zakazana je njegova izložba 4.septembra u Osijeku. Kada je riječ o aktivnostima u našem gradu, nedavno je osnovan i Centar za kreativnu fotografiju, gdje se svi zainteresovani za ovaj hobi mogu obratiti i naučiti nešto novo. Upravo ovaj centar u saradnji sa Arhivom TK, do kraja godine planira organizovati izložbu o tuzlanskim fotografima, a nastojanje je da to bude na Dan oslobođenja Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*