Nobelova nagrada za hemiju za razvoj elektronske mikroskopije

Nobelova nagrada za hemiju za 2017. godinu je dodijeljena trojici naučnika za razvoj efikasne metode za generisanje trodimezionalnih slika molekula života, metode koja uvodi biohemiju u novu eru, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauke u Stockholmu.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju su Jacques Dubochet sa Univerziteta u Lozani, Joachim Frank sa Kolumbija univerziteta i Richard Henderson iz laboratorije za molekularnu biologiju na Univerzitetu Campbridge u Velikoj Britaniji za razvoj krioelektronske mikroskopije.

Upotrebom krioelektronske mikroskopije naučnici sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i prikažu ih u atomskoj rezoluciji.

“Uskoro možemo imati detaljne slike kompleksnih mašinerija života u atomskoj rezoluciji”, saopštila je Akademija. Kako se navodi, slika je ključ za razumijevanje i naučna otkrića često su zasnovana na uspješnoj vizualizaciji predmeta nevidljvim za ljudsko oko. Međutim biohemijske mape dugo su bile pune praznina jer raspoloživa tehnologija nije uspjevala da generiše slike velikog dijela molekularne mašinerije živog svijeta, a krioelektronska mikroskopija sve to mijenja.

Istraživači sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i vizualizuju procese koje ranije nisu nikad vidjeli, što je odlučujuće za osnovno razumijevanje hemije živih bića i za razvoj farmaceutskih proizvoda, navodi Akademija u saopštenju.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*