Novinarka BHRT-a Maja Nikolić dobitnica novinarske nagrade za najbolju priču o procesu pristupanja BiH u EU za 2024.

Novinarka BHRT-a Maja Nikolić dobitnica je nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju za 2024. godinu, koju povodom obilježavanja Dana Evrope organizira Direkcija za evropske integracije u saradnji s Društvom novinara BiH, su Dženana Karup Druško i Maja Nikolić.

Maja Nikolić nagrađena je za TV prilog objavljen na BHT1 o temi „Šta stanovnicima Posavine znači približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji?. 

Nagradu je dobila i Dženana Karup-Druško za tekst „Šta članstvo u EU znači za građane: Ulazak države u EU važnije je za obične ljude nego za političke elite“, koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna.

Svečanost dodjele nagrada održana je danas u Sarajevu, a nagrade ovogodišnjim dobitnicima uručili su direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota i predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko.

Habota je kazala da je novinarska nagrada idealna prilika da se istakne važnost uloge medija u procesu pristupanja, tim prije što je BiH sada dobila ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje pregovora sa EU.

– Svjesni smo da će uloga medija sve više rasti kako budemo koračali dalje u pregovaračkom procesu. Ovo je, također, idealna prilika i da damo priznanje novinarima za njihov rad, ali isto tako i poticaj novinarima da još više istražuju kako to zapravo evropske integracije utiču na svakodnevni život bh. građana – navela je Habota.

Po njenim riječima, novinarska nagrada nije jedini projekt koji Direkcija za evropske integracije provodi. Postoji nekoliko projekata gdje pokušavaju da ojačaju saradnju sa novinarskom zajednicom, a već petu godinu sarađuju i sa Društvom novinara BiH.

Habota je istaknula da im je bila namjera podržati rad novinara, “jer da novinar jednostavnim jezikom objasni građanima kako da dođe i pristupi evropskim grantovima i na koji način to utiče pristupni proces na život građana, treba puno znanja i truda”.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko je izrazio zadovoljstvo da se veliki broj osoba prijavio na ovaj natječaj i da je stiglo dosta novinarskih radova.

– Nadam se da su nagrade otišle u prave ruke. Čestitam im na tim nagradama i kažem da im to ujedno bude i poticaj u daljnjem radu, u čemu će uvijek imati potporu Društva novinara – kazao je Skoko.

Izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Direkcijom za evropske integracije, uz želju da ona bude nastavljena.

– Novinari će sigurno biti jedan važan faktor koji će pomoći Bosni i Hercegovini da uskoro uđe u EU – zaključio je Skoko.

Novinarka Maja Nikolić je kazala da je posebno sretna zato što je ova nagrada za priču o malim, običnim ljudima koji zaista, već nekako priželjkuju i žive tu Evropsku uniju.

– Posebno mi je drago što je Direkcija za evropske integracije prepoznala taj novinarski segment ovih priča koje posjećuju ovakve ljude koji žive u pograničnim dijelovima, a gdje kamere vrlo rijetko dolaze – navela je Nikolić.

Nadam se, dodala je ona, da ćemo što više izvještavati o reformskim procesima na jedan pozitivan način, a da ćemo što manje govoriti o određenim kočnicama.

– Nadam se da će BiH uskoro biti dio evropske obitelji – zaključila je Nikolić.

Novinarka Dženana Karup Druško je kazala da evropske integarcije nemaju alternative.

– Tekst koji je nagrađen upravo govori o tome šta evropske vrijednosti, odnosno integracije znače za građane BiH. Uopće se ne radi o tome da je to neka geopolitička igra, da je to političko svrstavanje BiH u svijetu u kome svjedočimo sve više polarizaciji, nego se radi o tome da građani BiH zaslužuju vrijednosti koje nudi EU – navela je Karup Druško.

Kaže da su to, prije svega, vladavina prava, ljudska prava i slobode.

Izbor najboljih novinarskih priča o procesu pristupanja BiH u EU organizira Direkcija za evropske integracije u saradnji s Društvom novinara BiH, a povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope i Evropske sedmice u BiH.

Ovo je peti izbor po redu, a nagrada ima za cilj ukazati na važnost uloge medija u procesu evropskih integracija i potaknuti novinare da istražuju kako proces pristupanja u EU utiče na svakodnevni život bh. građana.

BHRT

7 0 komentara

  1. Hi, this weekend is pleasant in favor of me, since this moment i am reading this impressive informative paragraph here at my residence.

  2. Hi there would you mind letting me know which webhost
    you're utilizing? I've loaded your blog in 3 different internet browswrs and I must say
    this blog loads a lot faster then most. Can you suggestt a good
    internet hosting provider at a honest price? Kudos, I appreciate it! https://Www.waste-Ndc.pro/community/profile/tressa79906983/

  3. Thank you, I've recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I've came upon so far.
    But, what about the bottom line? Are you certain about the supply? http://www.Fuqi009.cn/comment/html/?25507.html

  4. I was recommended this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty.

    You're wonderful! Thanks!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*