Iračke snage bezbjednosti ušle u centar Hawije na sjeveru

Iračke snage bezbjednosti saopštile su danas da su od džihadista Islamske države preuzele centar grada Hawije na sjeveru zemlje i da nastavljaju sa oslobađanjem ostalih dijelova tog grada.

Jedinice iračke vojske i policije uključene u borbu za oslobađanje Hawije, “ušle su u centar grada i dalje napreduju”, izjavio je general Amir Jaralah koji upravlja operacijom.

Iračka vojska krenula je prije tri dana u ofanzivu za preuzimanje Hawije, koji je jedan od posljednjih gradova na sjeveru Iraka u rukama džihadista.

Hawija sa oko 70.000 stanovnika nalazi se oko 230 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Grad je zbog ekstremista poznat kao “irački Kandahar”, jer podsjeća na uporište talibana u Afganistanu.

Iračke snage bezbjednosti imaju podršku međunarodne koalicije predvođene SAD-om, koja je početkom septembra počela da bombarduje mjesta oko Hawije.

Iračka vojska napreduje protiv Islamske države u preostalim dijelovima Iraka pod kontrolom ekstremista, pošto ih je u julu, uz podršku međunarodne koalicije, porazila u Mosulu, drugom gradu po veličini u Iraku.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*