Gaza- rakete i zračni udari pokapali nade u trajni prekid vatre

Nade u postizanje dogovora Palestinaca i Izraelaca o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze pokopane su pošto su palestinski militanti ispalili nekoliko desetina raketa na Izrael, koji je uzvratio zračnim napadima u kojima je život izgubilo najmanje troje ljudi, prenose u srijedu agencije.

Indirektni izraelsko-palestinski pregovori o primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću za što se međusobno optužuju dvije strane.

Palestinski zdravstveni funkcioneri izvijestili su da su u izraelskim napadima na Gazu u utorak poginule najmanje tri osobe, a među njima su i jedna žena te jedna djevojčica, dok je ranjeno više od pedeset osoba.

Optuživši Hamasove islamiste za prekid primirja, Izrael je trenutno opozvao svoje pregovarače s pregovora u Kairu, prepustivši sudbini dosadašnje napore ostvarene posredovanjem Egipta u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet sedmica sukoba.

Rakete su iz Gaze ispaljene gotovo osam sati prije isteka primirja, čije je 24-satno produženje dogovoreno u ponedjeljak navečer.

Na Izrael su ispaljeni desetine raketa, a jedan je projektil pao na šire područje Tel Aviva, izazvavši materijalnu štetu ali bez ljudskih žrtava.

Svjedoci u Gazi tvrde da su izraelski avioni uzvratili s 35 zračnih napada, uključujući jedan na kuću u gradu Gazi, pri čemu su život izgubile jedna žena i dvogodišnja djevojčica. U napadu je poginula još jedna zasad neidentificirana osoba, prenosi agencija Reuters.

Izraelski mediji prenose da je cilj u bombardiranoj kući bio jedan viši dužnosnik Hamasa koji bi mogao biti vođa skupine odgovorne za raketne napade na Izrael. Vojska je odbila komentirati napad na konkretan cilj, potvrdivši samo da je u utorak izvršen napad na 30 ciljeva diljem Gaze.

Hamas je potvrdio da je nakon napada u kojemu je poginulo troje ljudi ispalio najmanje 40 raketa na Izrael, posebno ciljajući područje Jeruzalema i Tel Aviva, uključujući međunarodnu zračnu luku Ben-Gurion. Izraelska sigurnosna služba saopćila je da na aerodromu nije došlo do prekida saobraćaja.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je u Tel Avivu oštećeno jedno vozilo dok je u području Jeruzalema jedna raketa presretnuta.

Hamasovi militanti izdali su saopćenje u kojemu optužuju Izrael za “kršenje mira i počinjenje masakra”. “Neprijatelj je otvorio vrata pakla”, stoji u saopćenju u kojemu se nadalje najavljuje da će Izrael “platiti veliku cijenu” za napade, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*