Uragan Ophelia prijeti Evropi, žuti meteoalarm u Britaniji i Irskoj

Uragan Ophelia koji se nedavno formirao nad Atlantikom, prerastao je u uragan prve kategorije. Meteorolozi upozoravaju da bi uragan mogao udariti dijelove Evrope.

Britanski meteorološki zavod izdao je žuta upozorenja, zbog snažnog vjetra koji se očekuje u Škotskoj, Walesu i zapadnoj Engleskoj.

U Irskoj su za cijelu državu također izdata žuta upozorenja.

Ophelia je jučer prerasla u uragan prve kategorije.

Američki Weather Channel javlja da bi Ophelia već ovoga vikenda mogla okrznuti portugalsko otočje Azore, a zatim slijedi njen najzanimljiviji dio putanje koja se, prema trenutnim prognostičkim modelima, proteže sve do Irske.

Ophelia je već deseta oluja ove sezone na Atlantiku koja je dobila ime, što se nije dogodilo od 1893. godine.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ophelia do ponedjeljka, putujući lagano prema sjeveroistoku, zapadno od Pirenejskog poluotoka, postati post-tropski ciklon, ali i dalje bi mogla razvijati orkanske vjetrove.

Središte oluje trebalo bi ostati daleko od kopna, ali bi njeni rubovi mogli donijeti snažan vjetar i obilnu kišu na zapadnim obalama Španije i Portugala. Otkad se vrše mjerenja, to je zabilježeno sve ga dva pua – 1842. i 2005. godine, kada su spomenute dvije države pogodili ostaci uragana Vincea, koji je tada već postao tropska depresija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*