Barselona: Protesti zbog hapšenja katalonskih aktivista

Demonstranti na protestima u Barseloni zahtijevaju puštanje na slobodu dvojice lidera pokreta za nezavisnost Katalonije, Džordija Sančeza i Džordija Kušarta, uhapšenih zbog navoda da su izazvali pobunu, prenose španski mediji.

Tanjug piše da hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nose transparente na kojima je ispisano “Sloboda za političke zatvorenike”. Demonstranti udaraju u lonce i trube automobilskim sirenama.

Najavljeno je da će večeras protesti biti održani širom Katalonije.

Lokalni mediji prenose da će se demonstracijama pridružiti oko 500 studenata sa glavnih univerziteta u Barseloni, prenosi AP.

Sud je jučer naredio da lideri građanskih grupa Katalonska nacionalna skupština i Omnijum, koje se zalažu za nezavisnost, budu privedeni bez prava na kauciju tokom trajanja istrage o njihovim aktivnostima.

Španski ministar: Privođenje Sančeza i Kušarta nije političko pitanje
Madridski sud je procijenio da su Sančez i Kušart organizatori masovnih demonstracija 20. i 21. septembra u Barseloni, koji su ometali pripreme katalonske policije za referendum o nezavisnosti Katalonije.

Španski ministar pravde Rafael Katala izjavio je danas da je privođenje dvojice katalonskih aktivista Džordija Sančeza i Džordija Kušarta i njihovo zadržavanje u pritvoru, bilo sudsko, a ne političko pitanje.

“Oni nisu politički zatvorenici, zato što je jučerašnje pritvaranje izvršeno usljed počinjenog krivičnog djela”, rekao je španski ministar pravde na skupu u Madridu.

Ovo je prvo zatvaranje uticajnih pristalica osamostaljenja Katalonije od kada je 1. oktobra održan zabranjeni referendum o nezavosnosti, koji vlada u Madridu smatra nelegalnim.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*