Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu

U saradnji sa OŠ “Tušanj” i OŠ „Gornja Tuzla“jučer su na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i i sportskim terenima JU “Gradski stadion Tušanj”  organizovani atletski programi, u organizaciji AK “Sloboda-Tehnograd”.

Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti. Iz obadvije škole učestvovalo je oko 1.100 učenika od I-IX razreda.

Na stadionu u Gornjoj Tuzli djeca su trčala, 60 m, 400 m i 800 m, dok smo na stadionu Tušanj na pomoćnim terenima organizovali različite atletske poligone prilagodivši ih uzrasnim kategorijama. Starije grupe su zajedno sa nastavnicima tjelesnog odgoja zajedno istračali  dva kruga, a onda je organizovana štafetna trka 4×100 m.

Kroz realizaciju projekta DJEČIJA ATLETIKA doprinosi se procesu formiranja kompletne fizičke i psihičke vaspitno obrazovne ličnosti, razvoju i očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja, humanizaciji savremenog načina života i rada, stvaranju navika za organizovanje i korisno korištenje slobodnog vremena.

Učešćem u projektu djeca, vaspitači, učitelji i nastavnici prolaze edukaciju, kako bi u budućnosti i sami mogli uticati na pravilan rast i razvoj druge djece.Program DJEČIJA ATLETIKA za djecu od 5 do 14. godina i sve aktivnosti vezane za njegovu realizaciju u funkciji su cjelokupnog razvoja djeteta (tjelesnog, kreativnog, emotivnog i kognitivnog). Program nije usmjeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece u dobi od 5 do 14 godina.

Projektom “Dječija atletika ” koji se sprovodi u saradnji sa Atletskim Savezom BiH i na prijedlog Svjetske atletske Federacije (IAAF) u četverogodišnjem periodu  predviđeno je da se obuhvati blizu 200.000 djece u BiH, od čega je blizu 50.000 djece u Tuzlanskom kantonu.

Projekat se sprovodi uz Saglasnost i podršku Ministarstva obrazovanje, nauke, kulture i sporta TK i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i podršku Fondacije Tuzlanske zajednice i Grada Tuzle, i ono što je  najbitnije, program DJEČIJA ATLETIKA je besplatan za svu djecu!

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*